Rusland-Duitsland: toch geen tafereel uit de oorlog op de tribune?

(Eerste publicatie: 9-10-2009)

Zaterdag moet u voor de voetbalwedstrijd Rusland-Duitsland ruim op tijd uw tv aanzetten, dan kunt u getuige zijn van een kleurrijk schouwspel. Op de tribunes in Moskou voeren een kleine 60.000 toeschouwers, begeleid door 400 vrijwilligers, een performans (zo heet dat in het Russisch) op.

Dat is de laatste jaren traditie geworden, niet alleen bij interlands, ook bij club-wedstrijden. Zoals hier bijvoorbeeld, bij Zenit – Real Madrid in 2008:

De performans bij Rusland-Duitsland moet die van Rusland-Engeland in 2007 verre gaan overtreffen. Toen werd alleen tribune C ingeschakeld, nu komen daar de tribunes B en D bij. Tribune A blijft er buiten, dat is de eretribune met de VIP-plaatsen, de mensen daar kan je tijdens de volksliederen natuurlijk geen spandoek over het hoofd trekken. Omdat de spelers tijdens de volksliederen met hun gezicht naar die eretribune staan, zien ze het spandoek achter zich niet. Daardoor is het effect helaas wat minder. Zo zag het eruit toen de Engelsen op bezoek kwamen:

Nu komen daar dus de tribunes aan de korte zijde bij. Het vak voor de uit-supporters is voor deze keer zelfs richting Tribune A verschoven, omdat een vak met Duitsers in het midden van de performans natuurlijk niet bijdraagt aan het succes. Die steken zo dat spandoek in de hens.

Het grootste spandoek is 70 bij 110 meter en weegt 500 kilo. Alles wordt aangevoerd in vier vrachtwagens. Wat er op het spandoek staat is nog geheim. In elk geval iets over de Russische WK-kandidatuur voor 2018. Volgens de directeur van Megaflag, het bedrijf dat de spandoeken maakt, zal ook de Kremlinmuur te zien zijn en verder “iets over de geschiedenis, onze staat, onze herinnering”. Ik kan het niet helpen, maar ik moet opeens heel erg denken aan Basil Fawlty… (Voor de wat jongere lezers, zoek op youtube: Fawlty Towers Germans). 't Zal toch niet?...

Wat gebeurt er trouwens met zulke enorme spandoeken na de wedstrijd? Dat lees je nergens.