Doet u mij maar een gasmaskertaart en een speldje van Berija

(Eerste publicatie: 10-4-2012)

Woont u in Moskou en bent u op zoek naar een taart? Kijkt u dan vooral eens bij internetwinkel Loebjanka. Het bedrijf is gespecialiseerd in cadeautjes voor ambtenaren, agenten, medewerkers van de geheime dienst, leden van de gerechtelijke macht, agenten, de brandweer, de douane, militairen en gevangenispersoneel, maar u bent vast ook van harte welkom.

Ze hebben van alles, maar die taarten!

Loebjanka is overigens een opvallende naam voor een cadeauwinkel, zo heet namelijk ook de bekendste en beruchtste gevangenis van Moskou. De naam is kennelijk niet beschermd. Of de echte Loebjanka moet achter de cadeau-Loebjanka zitten, maar dat geloof ik niet.

Die taarten!

Zelf doen ze er bij Loebjanka (de cadeauwinkel) niet bescheiden over. “De taarten vallen in het Premium en Super-premium segment”. Elke taart is uniek, lezen we verder, en de banketbakker heeft er enkele dagen werk aan. “Dan heb je niet gewoon een taart, maar een kunstwerk!”. Honderd procent handwerk en de decoratie is volledig eetbaar.

Maar misschien wilt u helemaal geen taart en geeft u liever een speldje van Berija cadeau. Kan hoor, hebben ze bij Loebjanka ook.

Of anders een leuk Afghaans kleedje?

Dan denk je dat je alles gezien hebt, komt je dit tegen:

Bij deze prachtige Poetin staat wel de raadselachtige mededeling dat je eerst even moet bellen. Bij alle cadeaus geldt trouwens: krijgt u ze liever niet thuisbezorgd, maar komt u ze afhalen -  paspoort meenemen.

Dassen, serviezen, minibars in de vorm van een boot, een kleine safe binnen een dik boek (Das Kapital), een vlucht in een straaljager … alle cadeaus vindt u hier op een rijtje.

Maar wij laten ons verder niet verleiden, wij houden het op taart.