corruptie

Kan een corrupte Moskouse ambtenaar zich een jacht veroorloven?

(Eerste publicatie: 23-4-2011)


Is die boot van hem of is die boot niet van hem? Die vraag houdt bloggers in Rusland al een paar dagen bezig.

Op de foto zien we Aleksandr Kornejev, ambtenaar in de Moskouse wijk Jasenevo. Hij staat voor een fraaie boot met de naam Aleksandr K. Kornejev is niet echt een hoge piet, maar behoort in Jasenevo wel tot de bestuurlijke elite die daar de dienst uitmaakt. Er zijn nogal wat conflicten met de wijkbewoners over bestemmingsplannen en nieuwbouwprojecten. Een lokale activiste plukte bovenstaande foto van Odnoklasniki (een soort Hyves). Volgens haar het bewijs dat Kornejev zijn baan als ambtenaar vooral gebruikt ter zelfverrijking. En toen waren de rapen gaar. 

De foto van ambtenaar Kornejev met ‘zijn’ jacht vloog rond over het net, vergezeld van felle, verbitterde commentaren. Kornejev is hoofd van de DEZ in Jasenova. De DEZ (Moskou telt er 124) is een overheidsinstelling die de gebouwen in een wijk onderhoudt – met geld van de overheid en van de bewoners… 

Dat ambtenaar Kornejev bij zijn dagelijks werk zijn eigen zakken niet vergeet te vullen, daar twijfelt niemand aan. Maar zou hij daarvan een jacht kunnen kopen? Was het niet gewoon toeval, die boot met ‘zijn’ naam en had hij die foto voor de grap gemaakt? Er doken meer foto’s op, onder meer genomen op Bali, wijzend op een levensstijl die niet zou moeten passen bij een ambtenaar:

getImage3.jpg

Verdacht (die kapiteinspet!), maar nog altijd geen bewijs. Kornejev zelf reageerde. Dat jacht is helemaal niet van mij, ik vond het gewoon grappig, die naam, en bovendien, kijk naar de datum: 17 juli 2010. Ik ben pas hoofd van de DEZ sinds 19 september 2010. Kornejev voelt zich in zijn eer aangetast en stapt naar de rechter. De activiste die de foto-met-boot verspreidde is inmiddels twee keer telefonisch bedreigd, Kornejev zou niet weten door wie.

Is die boot nou van Kornejev of niet? Ik steek mijn hand niet voor ‘m in het vuur. (U ook niet, neem ik aan.) Directeur van zo’n DEZ word je niet zo maar, dat is een lucratieve post met weidse mogelijkheden. Om zo’n post te bemachtigen hebt je contacten en contanten nodig. Het kan niet anders, onze ambtenaar Kornejev beschikt over beide. Maar die boot… Het moet toch niet zo moeilijk zijn om daar achter komen? Ik blijf het volgen, ik kom er op terug.

De Russische overheid en het volk… Toevallig kwam ik gisteren een paar regels tegen uit het dagboek van Lev Tolstoj. Op 5 oktober 1881 schreef hij in Moskou, ontzet over de kloof tussen arm en rijk: “De schurken, die het volk hebben bestolen, hebben zich verzameld, ze hebben soldaten en rechters gerekruteerd om hun orgiën te beschermen, en ze vieren feest.”

In Moskou en geen zin in files? Bel de ambulance! - deel 2.

(Eerste publicatie: 5-4-2011)

Gisteren liet ik u zien hoe je in Moskou de hopeloze files kan omzeilen: u belt een ambulance, die u zonder veel omwegen, met zwaailicht en sirene, naar uw bestemming brengt. Ook als u kerngezond bent. Hieronder een tweede voorbeeld. Onze ‘patiënt’ meldt bij de centrale dat hij vervoer nodig heeft. Regelen we voor u! Kost 4.500 roebel (112 euro), u wordt zo meteen teruggebeld. De boeiende dialogen die dat oplevert (vanaf 0.43), vindt u onder het filmpje in een iets ingekorte vertaling. (Dmitrovskaja en Teatralnaja zijn locaties in Moskou):



- Dit is de medische kliniek. Mij is doorgegeven dat u medische hulp nodig hebt. Wat is er met u gebeurd?
- Ik moet van Dmitrovskaja naar Teatralnaja. En het liefst snel. Maakt niet uit wat voor diagnose u opschrijft. Als het maar snel is, ik kom te laat.
- De patiënt bevindt zich op de Dmitrovskaja?
- Ja.
- Maar wat voor diagnose, al is het maar ongeveer?
- Weet ik niet, schrijft u maar op: diaree.
- Buikpijn?
- Ja.
- En wat zit er op Teatralnaja?
- Mijn werk, maar schrijft u maar op een privé-arts of zo. Misschien zit er een ziekenhuis vlakbij. Schrijf maar op dat het vervoer naar een ziekenhuis was.

En daar (op 2.09) belt de chauffeur van de ambulance zelf. Die - ook niet van gisteren - gaat niet meteen akkoord. Kwestie van scherp onderhandelen:

- Dit is de dokter van de ziekenauto. Wat wilt u precies?
- Dat ik daarheen gebracht wordt. Naar Teatralnaja.
- En wat is er met u gebeurd?
- Ik moet gewoon naar Teatralnaja gebracht worden. Ik heb dat al aan drie mensen uitgelegd.
- Nee, begrijpt u, wij zijn voor medisch vervoer, we zijn geen taxi. Is er medisch iets?
- Ja, schrijft u maar op dat ik diaree heb.
- Nee, diaree, dat is wat anders, dan is het geen vervoer. Dan zijn we verplicht u op te nemen.
- Schrijft u op dat ik m’n been gebroken heb en dat ik naar een privé-arts moet. Dat is toch niet zo moeilijk? Ik betaal, ik weet dat dat bij u 4.500 roebel kost.
- Dat begrijp ik best, dat geld, maar wij houden ons met medische zaken bezig. We zijn geen taxi.
- Kunt u mij dan als patiënt vervoeren?
- Theoretisch wel, maar u hebt de centrale al gezegd dat u in feite een taxi nodig hebt. Als er een controle is, loop ik zelf tegen de lamp.
- Nou goed, schrijft u dan officieel op dat ik ergens pijn heb.
- Dan zijn we met verzinsels bezig. Er is geen medische indicatie voor vervoer. U wilt gewoon ergens zo snel mogelijk naar toe.
- Ja. Voor spoed kan ik u zelf extra betalen.
- Dat geld interesseert me niet, dat gaat toch naar de kas… U hebt de centrale alle gegevens
gegeven? 
- Ja, die heeft het adres.
- Goed, we komen er aan.

Op de bon staat (lees ik dat goed?) 6.161 roebel. Hoe dat bedrag tot stand is gekomen en wat er dan in de zakken van de chauffeur verdwijnt, weet ik niet.

Verder moet nog worden opgemerkt dat deze filmpjes (er zijn er meer) betrekking hebben op commerciële ambulancediensten. Ook als je echt wat hebt, moet je bij hen voor het vervoer betalen. Wie dat niet wil, belt alarmnummer 03.

(Lees vooral ook de commentaren bij de filmpjes, op youtube en via het linkje hierboven. Daar kan je een apart verhaal over schrijven.)

In Moskou en geen zin in files? Bel de ambulance! – deel 1.

(Eerste publicatie: 4-4-2011)

Stel, je wilt in Moskou snel van A naar B. Dat is door alle files in de stad vrij lastig, zo niet onmogelijk. Hoge functionarissen lossen dat probleem op door een blauw zwaailicht op hun dak te zetten en zich verder – tot grote ergernis van de overige weggebruikers - weinig aan te trekken van de verkeersregels.

Voor de gewone burger is er een andere uitweg: je belt een ziekenauto. Kost een paar centen, maar je komt er inderdaad redelijk snel mee van A naar B. Op onderstaand filmpje ziet u wat u moet doen. U belt een ambulancedienst en vraagt of ze ook aan transport doen. Ja hoor, dat doen ze, en u krijgt het nummer van de dispetsjer (zeg maar: de centrale): 921-33-66.

De beller op het filmpje legt uit dat hij vanuit huis met spoed naar hotel Oekraïne moet. “Ik ben in principe gezond, maar ik ben bang om in de file te belanden”. Het meisje van de centrale vindt het allemaal prima. Hoe laat wilt u de auto? En voor 6.000 roebel (150 euro) wordt meneer thuis afgehaald en met de ambulance (met zwaailicht en sirene) afgezet bij hotel Oekraïne.

Aan het einde van de rit krijgt de passagier keurig een bon overhandigd. (Voor de verzekering?) De chauffeur zegt nog: mondje dicht, hoor! Ja natuurlijk, zegt de passagier.

Het kan trouwens nog gekker. Morgen deel 2.

President Kadyrov: Terek - Krylja is niet verkocht

(Eerste publicatie: 21-6-2009)

We komen nog even (en daarna voorlopig niet meer) terug op die rare wedstrijd Terek Grozny – Krylja Sovetov. Ik schreef hier dat de uitslag van dat duel geregeld was en staafde mijn betoog met overtuigend bewijs in de vorm van overvloedig beeldmateriaal. Krylja maakte het Terek erg makkelijk en deed bovendien na de winnende 3-2 van de thuisploeg in de laatste minuten totaal geen moeite meer om nog 3-3 te maken.

Ik neem mijn woorden terug. Terek Grozny – Krylja Sovetov is níet verkocht, er is géén deal gesloten. De alom gerespecteerde Tsjtetsjeense president Ramzan Kadyrov, tevens voorzitter van voetbalclub Terek, heeft het zelf gezegd. Wie ben ik dan om dat tegen te spreken.

aa0fvsJwvWruHg-77_51rAf2DRzPEJtxuMuLkbFM-oOw.jpg

Kadyrov wordt geciteerd op de website van Terek, waar de geruchten over omkoping niet worden verzwegen. Er wordt geciteerd uit perscommentaren en ook uit een gesprek van de Komsomolskaja Pravda met de geachte president: “Wij hebben geen afgesproken resultaten nodig. Zo zijn wij niet”.

Maar dan volgt er iets raars. Kadyrov: “Laten ze de beelden nog eens terugdraaien. Toen Krylja in de laatste minuten op de paal schoot, kunnen ze zo goed mikken dat ze met opzet de paal raakten?”… Nu heb ik de beelden van de wedstrijd (in samenvatting) al tien keer gezien - er komt geen schot op de paal in voor … Een schriftelijk verslag op sportbox.ru met de hoogtepunten: een bal op de paal in de laatste minuut wordt niet genoemd (wel een bal van Krylja op het houtwerk vóór de rust en van Terek na de rust). De statistieken in Sport Ekspress: elk team raakte één keer het houtwerk … [het verslagje en de statistieken zijn helaas niet meer oproepbaar - EH-2014]. 

De website voegt voorzichtig aan de woorden van Kadyrov toe dat Krylja’s late bal op de paal niet in de samenvattingen is terechtgekomen en ook onvermeld blijft in de verslagen van de belangrijkste media … Dapper, dat commentaar, gezien de reputatie van de president, die zo toch een beetje voor schut wordt gezet.

Verder vermeld ik nog dat de Mercedes van Krylja-speler Ivan Taranov in brand is gestoken, vermoedelijk door supporters van Krylja. Die waren het niet eens met Kadyrov (en wel met mij). Zo doen ze dat in Samara (de stad van Krylja), als je het op een akkoordje gooit met de tegenstander.

206702.jpg
206703.jpg

Terek Grozny - Krylja Sovetov: samenvatting van een verkochte wedstrijd

(Eerste publicatie:  17-6-2009)

img.jpeg

Stond er nog een rekening open? Het heeft er alle schijn van.

Op de laatste speeldag van vorig seizoen had Krylja Sovetov uit Samara een zege nodig om zich te plaatsen voor Europees voetbal. De tegenstander in de laatste (thuis)wedstrijd was Terek Grozny. Uitslag: 4-3, en meteen na afloop doken de geruchten op. Iedereen op het veld leek wel erg tevreden met dat resultaat.

Afgelopen weekend – een nieuw seizoen - werd Terek Grozny – Krylja Sovetov gespeeld. Uitslag: 3-2. En opnieuw zoemen de geruchten rond als boze wespen.

Ik houd niet zo van Russische complottheorieën. Russen zien in bijna alles een complot. Maar bekijk de samenvatting hieronder, de conclusie lijkt me onvermijdelijk: dit stinkt.

Terek neemt een 2-0, voorsprong. Krylja komt op 2-2, zeven minuten voor tijd wordt het 3-2. Aan de doelpunten is niet eens zo veel te zien, maar let (bij de stand 2-2) op het volgende:

Bijvoorbeeld, na 4.36 minuten: de nummer 11 van Terek (rechts in beeld) mag, met drie verdedigers in de buurt, vrij het strafschopgebied binnenlopen. Daar krijgt hij nog gezelschap van een collega-aanvaller, die ook wordt vrijgelaten. Let vooral op de manier waarop de nummer 11 van Krylja (die in het blauw) komt aangeslenterd …

Op 4.58, na de kort genomen corner: de aanvallers van Terek mogen rustig rond de zestien cirkelen, op zoek naar de beste positie om te schieten.

Op 6.10, na de corner: de verdediger springt wel omhoog, maar niet naar de bal.

Op 7.45 – het wordt nu echt gênant – daar doet de Krylja-verdediger gewoon een stap opzij! En de andere verdedigers, hebben die pap in de benen? Het aantal kansen dat wordt weggegeven is niet te tellen.

De enige die niet is ingelicht, lijkt de Krylja-doelman te zijn. Die verricht een aantal knappe reddingen, maar in de 83ste minuut wordt hij toch gepasseerd: 3-2. En dan zou je zeggen: kom op Krylja, jagen op de gelijkmaker! Dat doen de jongens van Krylja niet. Ze maken geen haast, tikken de bal rond, het lijkt af en toe wel een rondootje op de training. Wat ik al zei: dit stinkt. 

Mijn conclusie: Terek – één van de zwakkere broeders in de Russische competitie – kan elke zege goed gebruiken en had nog wat tegoed van de vrienden uit Samara. O ja, de arbiter hoefde geen enkele gele kaart te trekken. Net als in die laatste wedstrijd van vorig seizoen (!).

Voorzitter Moetko van de voetbalbond heeft een onderzoek aangekondigd.