misdaad en straf

Vermiste Kalasjnikovs, Makarovs en Beretta's

(Eerste publicatie:  11-5-2009)

Wat doe je als journalist in Rusland als je wilt weten hoeveel wapens er in het uitgestrekte land worden vermist? Het Ministerie van Defensie of Binnenlandse Zaken bellen heeft weinig zin, je stapt naar een post van de verkeerspolitie en vraagt of ze de bewuste data even voor je op een CD’tje willen zetten. Zo gebeurd, schrijft Sergej Kanev van de Novaja Gazeta, zonder erbij te vermelden hoe hij de verkeerspolitie zo bereidwillig kreeg.

Met het voorbehoud dat de gegevens slordig zijn bijgehouden, komt Kanev tot een boeiende lijst. Uit de arsenalen van Defensie, Binnenlandse Zaken, het OM en de FSB worden vermist:

13.684 Kalasjnikovs

22.119 Makarov-pistolen

4.089 Toelski Tokarev-pistolen

268 Stetsjkins

3.634 Nagants

504 Mausers

705 Brownings

154 Beretta’s

203 Parabellums

6.114 ere- en museum-Walters.

Niet verrassend: vooral in de Kaukasus verdwijnt veel wapentuig. Het wordt gestolen, buitgemaakt op de gesneuvelde vijand of gewoon van diezelfde vijand gekocht. Niet zelden duikt een wapen later op wanneer misdadigers worden aangehouden. Daarbij wil de politie zo’n wapen nog wel eens ongeregistreerd achterhouden, voor eigen gebruik. Eind vorige maand schoot een Moskouse agent in en buiten een supermarkt drie mensen dood. Het moordwapen bleek hij illegaal in zijn bezit te hebben.

Nog even iets anders, wel leuk in dit verband. Een tijdje terug schreef ik over de Nagant revolver. Sindsdien krijg ik met enige regelmatig bezoekers op dit weblog die bij Google – ja, dat kan ik allemaal nagaan! -gezocht hebben op Nagant. Wat is nu het aardige: die zoekers op Nagant komen – ook dat kan ik zien - allemaal uit België.