fc zenit

Even is het clublied van Zenit belangrijker dan het Russische volkslied

(Eerste publicatie: 12-9-2010)

Het was weer een dampende voetbalmiddag in stadion Petrovski, de thuishaven van ons geliefde FC Zenit. We speelden tegen Tom Tomsk. Die waren helemaal uit Siberië gekomen. Ze deden erg hun best, maar waren natuurlijk kansloos. Wij wonnen met 2-0.

Ze spelen hier tegenwoordig eerst het volkslied. Dat is een beetje raar en de toeschouwers weten er ook niet goed raad mee. Echt enthousiast zingen ze niet mee.

Vergelijk dat eens met de manier waarop het clublied van Zenit wordt meegezongen! Dat gebeurde vroeger vóór de wedstrijd, met muziek. Nu meteen na de aftrap, zonder muziek, maar met de tekst die meeloopt op het scorebord. Je ziet ook mensen naar die tekst kijken en niet naar het veld.

Onze zanginspanningen werden meteen beloond. Precies op de laatste noot van het clublied (op 1.54) schiet een van die gasten van Tomsk de bal in eigen doel. Dan zeggen wij: dat dwing je af.

De dame naast me zwaaide dolblij naar al haar jongens op het veld (2.20). Ze zou ze het liefst adopteren, maar dat mag niet van de UEFA.

Nog een beetje clubfolklore op 1.06: in het clublied wordt dan even Spartak genoemd, onze grootste rivaal. Dan moet je fluiten en/of boeeee roepen.

Henk van Stee bouwt met een 'Hollandse' jeugdopleiding aan de toekomst van FC Zenit

(Eerste publicatie: 11-9-10)

“Wij doen hier in Sint-Petersburg eigenlijk wat de Russische voetbalbond in heel het land zou moeten doen We geven de voetbalcultuur een impuls en proberen de jeugd te pakken”. Henk van Stee is Hoofd jeugdopleiding van FC Zenit. Ik ontmoet hem tijdens een wedstrijd van een van de jeugdelftallen naast het Petrovski stadion in het centrum van de stad en een paar dagen later in een verre buitenwijk op de voetbalschool zelf.

Zijn kantoor kijkt uit op wat een hopeloze bouwput lijkt in een moeras, maar Van Stee kan zijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken: “Let maar op, volgend jaar speelt het tweede elftal hier zijn wedstrijden!”

FC Zenit, koploper in Rusland, heeft torenhoge ambities. De recente successen (titel en UEFA Cup onder de Dick Advocaat, de huidige bondscoach van Rusland) worden door sponsor Gazprom gezien als tussenstation. Zenit moet een stabiele Europese topclub worden. Een gedegen jeugdopleiding is dan een must. Van Stee, die vergelijkbaar werk deed bij het Oekraïense Sjachtar Donetsk, werd een jaar geleden aangetrokken om die opleiding gestalte te geven.

“Er was totaal geen aandacht voor kinderen onder dertien jaar. Dat was één van de grootste problemen. We hebben verspreid over de stad twintig satellietclubjes opgezet. Dat zijn geen verenigingen zoals in Nederland, maar er ligt kunstgras en alle kinderen uit de buurt kunnen er komen trainen. En twee keer per jaar hebben we hier op de Academy selectiedagen, daar is ook iedereen welkom.” Vandaag is er zelfs een jochie gekomen uit Petrozavodsk, 450 km verderop.

De selectiedagen vinden plaats in een enorme ‘opblaashal’. “Dat was zo’n beetje het enige wat er een jaar geleden was”, vertelt Van Stee buiten, als we naar de versgelegde kunstgrasvelden lopen. Een lang en hoog plankier behoedt je hier in voor- en najaar voor een moddertocht. Voor ons uit loopt een team in donkerblauwe trainingsjacks met Gazprom op de rug. “Kijk, die hebben nu allemaal dezelfde outfit, dat was vorig jaar heel anders”.

“Ik voel me hier als een vis in het water. Ik hou me met van alles bezig. De trainersstaf, de structuur van de opleiding, de aanleg van het complex. Hier moet een internaat komen”, wijst Van Stee op een paar plassen. “De tekeningen zijn al klaar”.

Op een van de velden speelt een jeugdteam van de Academy tegen een elftal met jongens die allemaal een jaar ouder en een kop groter zijn. Het mag niet té makkelijk gaan. Toch wordt de tegenstander simpel vastgezet op eigen helft en loopt Zenit uit naar een ruime voorsprong. De trainer tiert er af en toe flink op los, maar gevloekt wordt er niet, wat langs een Russisch voetbalveld zeer opmerkelijk is. “Dat heb ik meteen uitgebannen”, zegt Van Stee. Er hangt een bordje bij het veld dat ook de ouders tot kalmte maant.

Van Stee moet zichzelf ook af en toe inhouden: “Het gaat me soms te langzaam. Dat internaat, daar hadden ze allang mee kunnen beginnen. Dan moet ik uitkijken dat ik niet met m’n vuist op tafel sla. Je moet niet meteen teveel willen. Dan krijg je lastige vragen: waarom het allemaal zoveel moet kosten.”

Gezellige vip-loges bij FC Zenit - er zijn nog plaatsen beschikbaar.

(Eerste publicatie: 8-6-2010)

U moet opschieten, wilt u nog een keertje in een gezellige sky-box van FC Zenit belanden. Voor de tweede helft van het Russische voetbalseizoen zijn nog plaatsen beschikbaar.

Wij zijn eigenlijk niet van de sky-boxen, op de gewone tribune is het veel leuker. Zeker als je bovenmatig geïnteresseerd bent in de meer kleurrijke onderdelen van de Russische taal. Maar deze skyboxen zijn van een kneuterigheid, zo aandoenlijk, dat we bijna zeggen: doet u ons er maar drie. De vip-loges (zo heten ze in het Russisch) passen helemaal bij het gezellige stadion, veilig onder massieve lichtmasten, op een eilandje in de Neva.

Maar een nieuw stadion is in aanbouw, het gaat allemaal weg en het komt nooit meer terug.

Kijk eens wat u kunt verwachten - en ondertussen mag u nog naar voetballen kijken ook!:

Het menu vermeldt onder meer:

Rucola met cherry tomaten en balzamcrème (samenstelling salade wisselt)
Forel en zalm, licht gezout (met saus van de chef)
Vleescompositie (met knoflooksaus)
Dessert (gebak van de patisserie van de Kotsjubej Club *) of fruitsalade)
Warm hoofdgerecht naar keuze (vlees- of visgerecht)
Mineraalwater
Thee, koffie
Alcoholisch presentje naar keuze (50 ml Tsarenwodka of 187 ml tafelwijn).

Inbegrepen (het staat er echt): het gebruik van hoogkwalitatief wegwerpbestek.

Een vip-loge kost voor de tweede helft van het seizoen 150.000 tot 200.000 roebel. Wie drie of meer plaatsen neemt, mag gratis parkeren op het eilandje. Voor meer info en reserveren belt u (812) 244-22-22.

*) Over de Kotsjubej Club: dat zo’n naam voor een eetgelegenheid in het Nederlands wat ongelukkig klinkt, kunnen ze ook niet helpen. Het lijkt me een prima restaurant. Hun site vindt u hier.

Sint-Petersburg, de culturele hoofdstad van Rusland. Hier zingen de voetbalsupporters in het Frans.

(Eerste publicatie: 29-4-2010)

In Nederland hebben we Rutger Hauer die altijd Floris blijft, hoeveel Hollywoodrollen hij ook nog zal spelen. In Rusland hebben ze Michail Bojarski. Die blijft altijd D’Artagnan, die hij speelde in de Russische tv-versie van De Drie Musketiers.

Mijn soort acteur is Bojarski niet, maar hij is supporter van FC Zenit, dus geef die man een Oscar. Bij wedstrijden van Zenit komt hij altijd in beeld, met zijn zwarte hoed en Zenit-sjaal. Ook tijdens de UEFA-Cupwedstrijd Zenit-AZ die de NOS een paar jaar terug uitzond. Ik zat thuis te kijken en daar had je Bojarski. Ik riep nog hard naar de tv: Michail Bojarski! Maar dat hoorde commentator Philip Kooke natuurlijk niet en die had geen idee wie die man was, met die hoed en die sjaal.

Hieronder een aardig beeld. Bojarski is meegereisd naar Moskou en trekt zich lekker helemaal niks aan van al die agenten. D'Artagnan is niet bang!

 

Bojarski zingt ook. En dat heeft een leuk stukje voetbal-folklore opgeleverd. Hieronder een vrolijk lied uit De Drie Musketiers. Omdat Bojarski zo met Zenit is vergroeid, hebben de supporters het lied ook op hun repertoire gezet.

 

En hier de supporters van Zenit, uit bij Lokomotiv. Het lied wordt gezongen als de tussenstand of uitslag tot blijdschap leidt. En duidelijk horen we hier voorbijkomen: c’est la vie en merci beaucoup! Want je bent kulturträger of je bent het niet:

Advocaat als bondscoach van Rusland - hoe begroet hij straks Bystrov?

(Eerste publicatie: 16-4-2010)

Dick Advocaat is van zijn voetstuk gevallen. “Een kleine glibberige mens”, schrijft het Belgische Nieuwsblad, en het is moeilijk om daar geen begrip voor te hebben. Wat te denken trouwens van de Russen… Een voetbalbond die aan een trainer trekt die elders een contract heeft en daar goed en wel nog moet beginnen. Schandalig.

Er is één speler van het Russisch elftal die de aanstelling van Advocaat als bondscoach (niets zal hem nu toch nog tegenhouden?) met gemengde gevoelens zal bekijken: Vladimir Bystrov.

Een vervelend ventje, die Bystrov, en dat vindt Advocaat ook. Bystrov groeide op en werd een topper bij FC Zenit. Hij maakte zich in Sint-Petersburg gehaat door over te stappen naar Spartak Moskou. Hij maakte zich nog gehater door uitdagend gedrag tegenover de Zenit-supporters én tegenover Advocaat.

Kijk eens naar onderstaand filmpje, uit de bekerwedstrijd Zenit-Spartak van 2007. Zenit speelt zonder Aleksandr Anjoekov, die door Advocaat buiten de selectie wordt gehouden. Dit tot boosheid van Bystrov. Die speelt inmiddels weliswaar bij Spartak, maar is nog altijd bevriend met zijn oude Zenit-ploegmaat Anjoekov... Bystrov lokt een penalty uit (op 1.13), Spartak scoort. En dan: Bystrov loopt naar de Zenit-bank en toont Advocaat een t-shirt met daarop afgebeeld zijn vriendje en Zenit-speler Aleksandr Anjoekov.

Advocaat verklaarde naderhand: Bystrov komt er bij mij niet meer in! Benieuwd hoe die twee elkaar straks begroeten, mocht ventje Bystrov geselecteerd worden voor de nationale ploeg.

(Bystrov wordt door de harde kern van Zenit standaard uitgescholden voor zwijn. Dat houdt verband met de bijnaam van Spartak: Vlees. Dat verklaart de foto bovenaan, geplukt van een Zenit-supporterssite. In de optiek van de supporters: ventje Bystrov begroet zijn soortgenoten.)

In het filmpje zien we trouwens ook onze Quincy een paar keer voorbijkomen.

We zijn weer begonnen: Zenit pakt drie punten bij Krylja en het dilemma dat Lazovic heet

(Eerste publicatie: 14-3-10)

Ik had een beetje medelijden met Krylja Sovetov. Heb je wegens financiële problemen nauwelijks een volwaardige selectie bijeen kunnen schrapen, krijg je op de eerste speeldag onze jongens van FC Zenit op bezoek. Met in de aanval: Bystrov, Kerzjakov en Danny…

Krylja weerde zich dapper in de eigen zandbak en werd daarvoor in de slotminuut door de aanhang beloond met een welgemeend Molodtsy! Molodtsy!  Wat zoveel betekent als: Goed gedaan!  Maar de drie punten waren mooi voor ons, dankzij een mooi doelpunt van Danny, in zijn eerste wedstrijd na tien maanden blessureleed (vanaf 2.00):


Ik zit trouwens met een ernstig dilemma. Vorig jaar kwam die vervelende oud-PSV’er Kezman naar Zenit. Die is alweer weg, maar nu hebben we die andere vervelende oud-PSV’er Danko Lazovic erbij gekregen. Kijk, hier hebt u ‘m:

En wat moet ik nou doen, als die vervelende Danko Lazovic volgende week in blessuretijd de winnende maakt tegen Spartak Moskou? En dan zijn vuige lippen drukt op ons shirtje, op het Zenit-embleem? Ik ben daar nog niet uit.

Leuk dit seizoen is de aanwezigheid in de hoogste afdeling van maar liefst vier clubs uit de Kaukasus. Te weten: Terek Grozny uit Tsjetsjenië, Spartak Naltsjik uit Kabardino-Balkarië, Anzji uit Dagestan en Alanija uit Noord-Ossetië. Misschien leuk als die vier clubs in de lange zomerpauze (vanwege het WK) een eigen toernooitje organiseren. Om de Kaukasische Supercup of zo. Met veel zang en dans in de rust en na afloop. En in aanwezigheid van alle vier de staatshoofden! Zo veel is zeker: er zal dan niet veel plek zijn op de parkeerplaats. Hier arriveert president Kadyrov bij een thuiswedstrijdje van zijn Terek (Aboutaleb en Cohen op het ereterras bij Feyenoord-Ajax.... dat oogt dan toch opeens wat bleekjes):

Zenit-aanvaller Bystrov, Gollem en een speelgoedvarken

Eerste publicatie: 6-9-2009)

Wat hebben bovenstaand speelgoedvarkentje en onderstaande beeltenis van Gollem uit Lord of the Rings met elkaar gemeen? Beide zijn afkomstig van Zenit-supporters en gericht aan het adres van rechtsbuiten Vladimir Bystrov.

Bystrov verruilde in 2005 FC Zenit voor Spartak Moskou en promoveerde zichzelf daarmee in één klap tot meest gehate figuur in Sint-Petersburg en omstreken. De supporters lieten met het Gollem-spandoek weten wat ze van hem dachten. Tussen zijn vingers houdt Bystrov/Gollem in plaats van de ring het Spartak-logo. “Was hij wel een mens?”, staat er onder.

Eind vorige maand verruilde Bystrov Spartak weer voor FC Zenit …

Tja, wat moet je dan, als Zenit-supporter. De eerste wedstrijd van de teruggekeerde ‘verrader’ was uit tegen Chimki. De meegereisde supporters lieten weten dat hij niet welkom was. “Goals van Bystrov tellen niet!”, was nog het vriendelijkste spandoek. “Bystrov – varken!” werd er gescandeerd, een verwijzing naar de bijnaam van Spartak: Vlees. Waarmee meteen ook de achtergrond van het speelgoedvarkentje is uitgelegd.

En toen moest Bystrov nog naar Sint-Petersburg voor de wedstrijd van het Russisch elftal tegen Liechtenstein ... “Bystrov aangevallen door Zenit-supporters”, meldden Westerse media. Nou, dat viel wel mee, maar vriendelijk was de begroeting op het station van Petersburg allerminst:


Met spanning wachtte ik de wedstrijd van gisteren af. Wat zou er op de tribunes gebeuren, zodra Bystrov in het shirtje van Rusland de bal kreeg? Er gebeurde helemaal niets! Wat natuurlijk alleen maar is toe te juichen, maar een anti-climax was het wel. Nou ja, de eerste thuiswedstrijd van Bystrov in het Zenit-shirt komt er nog aan, op 13 september tegen Rostov.

Door Zenit ontslagen Dick Advocvaat gaat het niet drooghouden

(Eerste publicatie: 10-8-2009)

Dick Advocaat is ontslagen door Zenit Sint-Petersburg en kan zich opmaken voor een prachtig afscheid.

Niet door het bestuur van de club. Dat dankt Dick op de website voor het vele goede werk, maar echt hartelijk klinkt het allemaal niet. Ja, onder Advocaat zijn prachtige successen behaald en die zijn verbonden aan zijn naam. Maar sinds hij getekend heeft als bondscoach van België, “zijn de resultaten van Zenit aanmerkelijk verslechterd en de plaats van de ploeg op de ranglijst bevalt de supporters en de leiding niet”.

Geen woord over het vertrek van de steunpilaren Arsjavin en Timosjtsjoek en de langdurige blessure van die andere topper, de Portugees Dani. En natuurlijk al helemaal niet over het onvermogen van het bestuur om die gaten te vullen met geslaagde aankopen.

Wel nog een klinisch slotzinnetje: “De club bedankt Advocaat – en gaat verder”.

Een prachtig afscheid krijgt Advocaat van de supporters. Dat gaat iets worden waarbij het vertrek van Gertjan Verbeek uit de Kuip volledig verbleekt. Een ere-escorte op de lange, rechte Moskovski prospekt naar het vliegveld, spandoeken, vuurwerk. En bij het vliegveld een massa mensen die Dicks naam scanderen, hem er niet door willen laten en hopelijk ook nog dat prachtig Zenit-clublied inzetten. Ik voorspel dat Dick uit Den Haag het daarbij niet droog houdt.

Update: Inderdaad, Dick hield het niet droog. Kijk maar hier.