poetin cs

Poetin en Medvedev op de bok van de combine: geen meisje dat geen oogje op ze heeft!

(Eerste publicatie: 26-20-2011)

Ik schreef het al eerder, het Russische internet loopt over van karikaturen, filmpjes en geshopte foto’s met het tandem Poetin-Medvedev als onderwerp. Ik pluk er af en toe wat uit, maar niet te vaak, want het is toch niet bij te houden en lang niet alles is leuk.

Het filmpje hieronder vind ik wél leuk. President Medvedev en premier Poetin bezochten onlangs de regio Stavropol en namen plaats achter het stuur van een combine. En die beelden gingen natuurlijk heel Rusland over.

Iemand die een combine bestuurt, heet in het Russisch een kombajnjór. Kijk, zo’n woord leent zich voor een lied (het Nederlandse combine-bestuurder duidelijk níet.). En op internet werd na het agrarische optreden van Poetin en Medvedev meteen teruggegrepen op een kombajnjor-klassieker uit de Sovjetunie. Het origineel ziet u op het filmpje boven. Zet die Sovjet-klassieker onder de beelden van Poetin en Medvedev, en je krijgt dit:  

Het helpt wel als je de tekst verstaat (de complete Russische tekst volgt hieronder). Een paar regels vertaald: Als een knul leuk is, is het een kombajnjor  - Wij worden kombajnjor, hé, we gaan achter het stuur zitten! – Daar rijden, rijden de kombajnjors, we zij zielsblij met ze! – Als een knul op dreef was op de dansvloer, dan zeg ik je: hij is een kombajnjor! -  Daar rijden, rijden de kombajnjors, alle schoonheden kijken hen na, er is geen meisje dat geen oogje heeft op een kombajnjor!

(Helemaal onderaan nog een modern kombajnjors-lied.)

ПЕСНЯ КОМБАЙНЕРА
Муз.: О. Сандлер Сл.: В. Корастылёв

Всем давно уже известно,
Это старый разговор -
Если парень интересный,
Значит, парень - комбайнёр!

Едут, едут комбайнёры,
Едут, едут на поля.
Мы поступим в комбайнёры, эх,
Сами сядем у руля!

Вы меня вполне поймёте,
Так ведётся с давних пор -
Если парень лют в работе,
Значит, парень - комбайнёр!

Едут, едут комбайнёры,
Мы им рады от души.
Комбайнёры едут в пору, эх,
На работе хороши!

Если парень был в ударе,
На вечерке - как танцор,
Я скажу вам - этот парень,
Безусловно, комбайнёр!

Едут, едут комбайнёры,
Смотрят вслед красавицы.
Нет тут девушки, которой, ох,
Комбайнёр не нравится!

De tijden veranderen, ook de liederen over de combine-bestuurders. Van Igor Rasterjajev verscheen vorig jaar dit lied op Youtube.

Далеко от больших городов,
Там где нет дорогих бутиков,
Там другие люди живут,
О которых совсем не поют.

Не снимают про них сериалов,
Ведь они не в формате каналов,
И не пишет про них Интернет,
Их совсем вроде как бы и нет.
Они молоды, но не студенты,
Ни «О’кея» не знают, ни «Ленты»,
В суши-барах они не бывают,
И в соляриях не загорают.

У них нет дорогой гарнитуры,
Наплевать им на эмо-культуру,
Не сидят «В Контактах», в онлайнах,
Они вкалывают на комбайнах.

Выпил С2H5OH,
Сел на «Ниву» Ростсельмаш,
На ДТ, Дон 500, Т-150,
Покормил перед этим поросят.
И пошёл зябь пахать, молотить ячмень,

Будет долгим, долгим, долгим твой рабочий день,
Но зато ты знаешь каждый винтик в тракторе внутри,
Получаешь за работу в месяц тысячи три.
Комбайнёры!

Каждый из них был в армии родной
Не отмазался никто, что у него там геморрой.
Комбайнеры, трактористы, грузчики арбузных фур-
Эти парни не являются мечтой гламурных дур.
И пускай там пидарасы беснуются в Москве,
Но пока такие пацаны есть у нас в стране,

Знают пусть враги все, знает сучка Кондолиза Райс:
Никогда отребье НАТОвское не возьмёте нас!

Выпил С2H5OH
Сел на «Ниву» Ростсельмаш,
На ДТ, Дон 500, Т-150,
Покормил перед этим поросят.

И пошёл зябь пахать, молотить ячмень,
Будет долгим, долгим, долгим твой рабочий день.
Эта песня посвящается всем сельским пацанам,
Волгоградским комбайнёрам, трактористам, пастухам.

Выпил С2H5OH
Сел на «Ниву» Ростсельмаш,
На ДТ, Дон 500, Т-150,
Покормил перед этим поросят.
И пошёл зябь пахать, молотить ячмень,
Будет долгим, долгим, долгим твой рабочий день.

Эта песня посвящается всем сельским пацанам,
Волгоградским комбайнёрам, трактористам, пастухам
Слава вам!

Premier Poetin spreekt met onderdaan Sjevtsjoek

(Eerste publicatie: 30-5-2010)

Premier Vladimir Poetin sprak dit weekeinde in Sint-Petersburg met de organisatoren van een liefdadigheidsconcert. Onder hen rockmuzikant Joeri Sjevtsjoek. Sjevtsjoek is bij jong en oud geliefd als auteur van vele klassiekers. Daarnaast is hij voor velen een voorbeeld van burgerzin, moed en fatsoen. Hieronder een deel van het gesprek:

Sjevtsjoek – Vladimir Vladimirovitsj, staat u mij toe? […]

Poetin – Neemt u me niet kwalijk, uw naam is?  *)

Sjevtsjoek – Joeri Sjevtsjoek – muzikant.

[…]

Sjevtsjoek – Ik wil eerst iedereen die hier gekomen is hartelijk bedanken, want voor u ziet u misschien de kiemen van een echte burgermaatschappij, waarover u spreekt en waarvan wij dromen.

Ik heb een paar vragen. De eerste – vrijheid. Zo’n woord. Vrijheid van pers, vrijheid van informatie. Want wat er nu in het land gebeurt. Het is een land van standen, duizend jaar oud. Er zijn vorsten en bojaren met zwaailichten, je hebt het schatplichtige volk. De kloof is enorm. Dat alles weet u. […] Er is één uitweg – dat iedereen gelijk is voor de wet: en de bojaren, en het schatplichtige volk. […] Zodat alles op een menswaardige wijze gebeurt, zodat het individu in het land vrij is, zichzelf respecteert. En dan kunnen we het patriottisme van de grond krijgen. Want patriottisme schep je niet met een poster. […]. Dat is een poging om patriottisme, een soort geweten in het land op te bouwen door middel van hymnes, marsen enzovoort. Dat hebben we al een keer meegemaakt. Alleen een burgermaatschappij en gelijkheid van iedereen voor de wet, absoluut van iedereen: en van u en van mij - dan kan er iets beginnen.

Maar daar is wel een vrij pers voor nodig, die is er nu niet. […] Wat we nu zien op de buis is niet eens een polemiek, dat zijn diezelfde marsen en hymnes.

[…] maakt een echt serieuze, oprechte, eerlijke liberalisatie, democratisering van het huidige land deel uit van uw plannen? Dat maatschappelijke organisaties niet de nek wordt omgedraaid, dat we ophouden bang te zijn voor de politie op straat? Waarom dient de politie de bazen en zijn eigen zak en niet het volk? […]

Poetin - In de eerste plaats wil ik zeggen, dat zonder een normale democratische ontwikkeling het land geen toekomst heeft. […] Alleen in een vrij land kan een mens zichzelf ontwikkelen, en daarmee ontwikkelt hij het land, de wetenschap, de industrie. Is dat er niet, dan is stagnatie het gevolg. […]

U zegt dat de politie alleen de bazen dient. Bij de politie zitten allerlei mensen. De politie is een doorsnee van onze maatschappij, dat is een deel van ons land en die komen niet van Mars. Je hebt daar ook mensen die met hart en ziel hun volk dienen. […] Iedereen zwart maken is onrechtvaardig.

Sjevtsjoek – Ik maak niet iedereen zwart!

Poetin – U maakt niet iedereen zwart, maar u zei dat de ‘smerissen’ de bazen dienen en niet het volk.

Sjevtsjoek – De meesten wel. […]

Sjevtsjoek – Vorig jaar heeft heel de stad gevochten voor het behoud van het architectonische centrum van Petersburg. Hoe ze ons eronder probeerden te krijgen, daar hebt u geen idee van, - dat was verschrikkelijk. Maar we streden voor de stad – u bent er geboren. […] Het volk wordt daar alleen maar woest van. Waarom gebeurt dat? U legt veel gewicht in de schaal, daar moet u …

Poetin – 76 kilogram.

Acteur O.Basilasjvili mengt zich in het gesprek: Over de bouw van die wolkenkrabber [de Gazpromtoren]. De meeste mensen die van Petersburg houden en haar geschiedenis kennen, zijn het erover eens dat je die niet op die plek mag bouwen. Er is een federale wet, een stedelijke wet, alle normen worden brutaalweg overtreden, en wij worden in ons gezicht uitgelachen. We hebben het gevoel dat de macht, of wie daar boven ook zit, wil zeggen: jongens, jullie kunnen het moeras in, wij doen wat we willen. […]. Ik geef maar een klein voorbeeld, er zijn er honderden van.

Sjevtsjoek – Miljoenen.

Poetin – Het is nu juist geen klein voorbeeld, maar een groot. […]. Hij is heel hoog. Natuurlijk, iedereen moet de wet eerbiedigen. […] Ik ga hier niet publiekelijk mijn mening uitspreken over die toren. Dat is een zaak van de stedelijke overheid. […] Ik ben het met u eens dat de overheid bij zulke besluiten een dialoog moet aangaan, moet luisteren naar de publieke opinie.

Sjevtsjoek – Mag ik een toost voorstellen? Ik zou willen, uit naam van onze kinderen… In wat voor land zullen zij leven – in een somber, gecorrumpeerd, totalitair, autoritair land, met één partij, met één hymne, met één gedachte…

Poetin – Er moet echt maar één hymne zijn.

Sjevtsjoek – Of in een helder, democratisch land, waar iedereen ook echt gelijk is voor de wet. Dat is alles, meer is er niet nodig. Maar dat is er helaas voorlopig nog niet. Ik zou heel graag willen, dat onze kinderen in zo’n land wonen. […].

Poetin – Ik sluit me volledig aan bij wat is gezegd. Dat moet altijd samen in één verpakking zitten – democratie en wettigheid [zakonnost]. Wettigheid is onmogelijk zonder democratie, maar democratie is ook onmogelijk zonder eerbiediging van de wetten. Volgens mij is dat een vanzelfsprekende waarheid.

Sjevtsjoek – Het land is onontwikkeld, niemand die dat weet.

Poetin – Heel velen weten dat.

Sjevtsjoek – Opvoeding is nodig. Daar houden wij ons ook mee bezig.

*) Dat Vladimir Poetin niet weet wie Joeri Sjevtsjoek is, is zeer onwaarschijnlijk. Het is veeleer een staaltje hooghartigheid van heb ik jou daar.

Waarom is Poetin een krab?

(Eerste publicatie: 17-12-2009)

Op deze muur staat geschreven: POETIN IS EEN KRAB!

Waarom is premier Poetin een krab? Goede vraag, u bent niet de enige die ‘m stelt. Het blijkt zelfs de meest gestelde vraag van 2009 te zijn op de Russische zoekpagina van Google… Waarom is premier Poetin een krab?

Zo meteen het antwoord. Eerst even het lijstje met de tien meest gestelde Russische ‘waarom-vragen’ van 2009 volgens Google:

Waarom:

1. is Poetin een krab

2. ben ik alleen

3. is de lucht blauw

4. stijgt de dollar

5. zijn mannen ontrouw

6. ben ik een mislukkeling

7. zijn putdeksels rond

8. is het gras groen

9. spinnen poezen

10. ben ik dom

Enkele opmerkingen: bij vraag 2 en 10 staan alleen en dom in de vrouwelijke variant (одинока en дура), de mislukkeling van vraag 6 staat daarentegen in de mannelijke variant (неудачник). Vraag 7 wordt gesteld aan sollicitanten bij Microsoft – tik ‘waarom’ bij Google in het Nederlands in, en ook daar staat ‘ie hoog genoteerd in het lijstje met mogelijke vragen die worden gesuggereerd.

Goed, vanwaar nu de hoge notering van de vraag Waarom is Poetin een krab? Wel, op een persconferentie zei de premier dat hij hard gewerkt had als een slaaf: каК РАБ (kaK RAB). Hij sprak dat snel uit, waardoor het leek op kak krab (als een krab). De ‘verspreking’ verspreidde zich razendsnel over het net, men vond dat grappig, al werd het grapje kennelijk niet door iedereen begrepen, en vandaar de plots zo populaire vraag: waarom is Poetin een krab?

Waarmee dit stukje eindigt in een anticlimax, maar dat kan ik ook niet helpen.

Meer Russische google-lijstjes hier

Het lijk in de kast van Vladimir Poetin - 2. Waar is Marina Salye?

(Eerste publicatie:e: 29-8-2009)

Verder met de vraag: wat is er geworden van Marina Salye? Begin jaren negentig leidde zij een onderzoek naar malversaties, dat bepaald ongunstig uitviel voor ene Vladimir Poetin. Die was toen – een kleine tien jaar voordat de wereld hem leerde kennen als president – voorzitter van het comité voor buitenlandse betrekkingen van Sint-Petersburg. Ik schreef er eergisteren over.

Marina Salye heeft zich, kort nadat Poetin tot president was gekozen, teruggetrokken uit het openbare en politieke leven. Toevallig? Vrijwillig? Dat is lastig te zeggen, in een land waar de politieke structuren veel weg hebben van een Byzantijns doolhof achter drie meter dikke muren. En waar geruchten vaak meer gewicht in de schaal leggen dan een artikel in de krant.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2000 voerde Salye campagne tegen Poetin. Een van haar wapens was het onderzoeksresultaat uit 1992, waar overigens nooit iets mee was gedaan. Begin 2001 – Poetin was inmiddels president - verhuisde Salye naar een dorp buiten Sint-Petersburg, waar ze elk contact met de pers mijdt. Haar plotse verhuizing zou ‘op advies’ van Poetin zelf zijn geweest. Hij zou haar hebben gebeld of een telegram hebben gestuurd, waarna het Salye raadzamer leek om maar te vertrekken.

Waar of niet waar, Salye verdween uit beeld. Ze dook nog wel op bij een herdenkingsbijeenkomst voor de in 2007 overleden Boris Jeltsin, maar verder openbare optredens ben ik niet tegengekomen. Merkwaardig, voor iemand die, getuige oude interviews, niet op haar mondje was gevallen.

En tenslotte: ene Viktor Zoebkov was ooit onder Poetin vice-voorzitter van bovengenoemd comité voor buitenlandse betrekkingen in Sint-Petersburg. In 2007 werd hij benoemd tot minister-president.

Update: Marina Salye is op  21 maart 2012 overledden.

Het lijk in de kast van Vladimir Poetin - in 1992 werd in Sint-Petersburg zijn ontslag geëist.

(Eerste publicatie: 27-8-2009)

Een van mijn favoriete Russische bloggers is Andrej Malgin, oud-medewerker van onder meer de Literatoernaja Gazeta en ooit lid van de Moskouse stadsdoema. Onder de titel Aantekeningen van een misantroop schrijft hij onder meer over de Sovjet-geschiedenis en over muzikale nostalgie.

Eerder deze week kwam hij met onderstaand artikeltje uit de Megapolis-Ekspress van 8 april 1992, pagina 15:

Hier mijn vertaling. (Ik weet niet wat redkozemelnykh betekent, maar dat is voor het verhaal niet belangrijk). Met Piter wordt Sint-Petersburg bedoeld:

KOLONEL BRENGT PITER TOT BEDELSTAF

Het zoveelste schandaal in Petersburg: een commissie van gedeputeerden, geleid door Marina Salye, heeft het ontslag geëist van de voorzitter van het comité voor buitenlandse betrekkingen van het stadbestuur, Vladimir Poetin.

De voormalig kolonel van de KGB verstrekte, zonder volmacht van de overheid, exportlicenties voor barterdeals met olie, hout, non-ferro en [redkozemelnych] metalen aan dubieuze en obscure firma’s, die vaak aan de vooravond waren opgericht. Daarnaast werden de licenties in de meeste gevallen van tevoren verstrekt – voordat de contracten met de buitenlandse partners waren afgesloten en zonder dat documenten over de aanwezigheid van de goederen waren overlegd. En er werden dumpprijzen gerekend – tweeduizend keer lager dan de bestaande.

De douane liet de goederen echter niet door. De commissie overhandigt het onderzoeksmateriaal aan het Openbaar Ministerie en aan het Russische departement voor personeel, zodat Poetin zich mogelijk zal moeten verantwoorden tegenover de organisatie waar hij ooit kind aan huis was, voor het feit dat de stad door hem 122 miljoen dollar armer is geworden.

Natalija SJOELJAKOVSKAJA.

Blogger Andrej Malgin vraagt of iemand weet hoe het Marina Salye is vergaan, die het onderzoek tegen Poetin leidde. (Hoe het Poetin is vergaan, is bekend). De antwoorden van zijn lezers geef ik hier binnenkort door, mogelijk met de resultaten van een klein eigen onderzoekje.

Trouwens, toen ik voor de zekerheid het woord polkovnik/kolonel opzocht in het woordenboek (ik ben niet zo thuis in rangen en standen), zag ik dat polkovnik nog een tweede betekenis heeft: syfilislijder. Dat wist ik niet.

Ruslands status op het wereldtoneel: "...a severe psychological hangover from the loss of empire."

(Eerste publicatie: 23-8-2009)

“These vainglorious photo-shoots are more a measure of weakness. Sad really – a middle-aged man desperate to show the world he still has his physique. The Russian prime minister would do better to buy himself a sports car. More seriously, Mr Putin’s apparent compulsion to flaunt his torso offers an unfortunate metaphor for Russia itself: a great, but waning power deluding itself that a show of muscle is the way to cling on to past glory.”
Philip Stephens in de Financial Times over de status van Rusland op het wereldtoneel.

Eigenlijk wilde ik bovenstaand citaat bewaren voor de rubriek Gevonden Onderwerpen, maar dan zou ik er op zijn vroegst pas over een paar dagen naar kunnen verwijzen. Inmiddels ben ik de column al op zo veel plekken tegengekomen, dat verder wachten weinig zin heeft.

“… a falling population, a withering economy and severe psychological hangover from the loss of empire.”

Geen stuk waar je vrolijk of optimistisch van wordt, maar ik kan er weinig tegenin brengen. Terecht ook dat Stephens wijst op de kater waar de Russen na het ‘verlies’ van de Sovjet-Unie nog altijd mee zitten. Voor de meeste Europeanen (zeker uit kleine landen) is zoiets moeilijk na te voelen, terwijl die kater toch een politiek factor is van jewelste. Ze vormt de basis van Poetins populariteit. Hij heeft er - in de ogen van de Russen - voor gezorgd dat Rusland op het wereldtoneel niet meer geknield zit, maar weer overeind is gekomen.

(Op de site van de Financial Times is het stuk twee keer te bekijken zonder dat u zich hoeft te registreren. De column is ook - zonder registreren - te vinden bij onze immer genuanceerde vrienden van La Russophobe.)

Poetin: liever The Beatles dan ABBA

(Eerste publicatie:  15-2-2009)

440125452_6a4a8063d8.jpg

Vier ABBA-dubbelgangers op een privé-feestje van Poetin? Het moest maar eens afgelopen zijn met die rare berichten en een woordvoerder van de premier stuurde een brief naar de The Times in Londen:

Sir, I am sorry to have to disappoint the members of the Abba tribute band, Björn Again, who seem to believe that they performed for the Russian Prime Minister at Lake Valdai on the evening of Jan 22.

I don’t know who their audience consisted of, but Vladimir Putin was not one of them. He was actually working in his office that Thursday evening, meeting members of the Cabinet.

By the way, Mr Putin is more of a Beatles fan than an Abba one, as you can see if you read an interview by Andrew Lloyd Webber with Mr Putin on our website: premier.gov.ru/eng/events/1645.html. [Linkje werkt niet meer.]

Dmitry Peskov

Spokesman to the Russian
Prime Minister

De ABBA-imitatieband Björn Again bracht het bericht zelf de wereld in. Voor een honorarium van 20.000 Engelse ponden reisden ze af naar Moskou. Daar volgde een lange busreis, waarna werd opgetreden voor een klein gezelschap. Manager Rod Stephen wist het zeker: Vladimir Poetin bevond zich onder het publiek. En ook Aileen McLaughlin (dubbelganger van Agnetha, de blonde) had hem gezien: “Het was heel duidelijk waar Poetin zat”. Na afloop werd de band uit de buurt gehouden van het groepje feestgangers, dat buiten vuurwerk afstak.

Is Björn Again werkelijk in Rusland geweest? Ik denk het wel. Was Poetin onder het publiek? Ik denk het niet. Die toevoeging aan het verhaal zal een (geslaagde) publiciteitstunt zijn. Verder is zo’n exclusief optreden voor een groep rijke Russen niets bijzonders. Grote acts, Russische en buitenlandse, worden daar regelmatig voor uitgenodigd en ook vorstelijk voor betaald. Een klein detail maakt het verhaal over een Russisch concert van Björn Again geloofwaardig: het vuurwerk dat kennelijk werd afgestoken. Dat gebeurt wel vaker op Russische feestjes, buiten de deur van een restaurant bijvoorbeeld, waar stevig is getafeld. Zo’n detail verzin je niet als je niets van Rusland afweet. Ook al ben je als manager nog zo goed in publiciteitstunts.

Op de site van Björn Again staat trouwens, een beetje flauw: Where was Björn Again on the night of the 22nd and who was in the audience? Top Secret!

bjorn2.jpg