Voltsjansk heeft de mooiste tram van Rusland - deel 1

(Eerste publicatie: 14-5-2011)

We verplaatsen ons naar een punt 2105 km ten oosten van Moskou en 452 km ten noorden van Jekaterinburg. We stellen ons op in de tajga tussen twee nederzettingen die samen het stadje Voltsjansk vormen. Even geduld, nog even geduld, nóg even geduld… en daar komt ie aan… (geluid aanzetten!):

Laat u niet in de war brengen door dat cijfer zeven op de voorkant, alsof ze daar in Voltsjansk zeven – of misschien wel meer - verschillende tramlijnen hebben. Ze hebben er eentje, enkelspoor, en ze zijn er maar wat trots op! Voltsjansk – ooit 36.000 inwoners, nu nog zo’n 10.000 - is de kleinste stad in Rusland met een tramlijn. Daar is zelfs een oorkonde van.

Van begin tot eind ben je een klein half uur onderweg. Een blogger filmde de complete route vanuit de tram. Werkelijk prachtig, al is het jammer dat hij het filmpje in een versnelde versie op internet heeft gezet.

En je wilt natuurlijk ook het echt geluid erbij. Gelukkig zijn er andere filmpjes die daarin voorzien. Hier eentje van ’s avonds, duidelijk in de zomer. Duidelijk ook dat de elektriciteit hapert. Wanneer de tram in beweging komt, blijft er nauwelijks voldoende over voor de lampen binnen.

En tenslotte nog een heel aparte versie. Met geluid en op normale snelheid, door de achterruit gefilmd en achterstevoren op internet gezet. Maakt niks uit, het resultaat blijft dat ik heel, heel erg graag een keertje naar Voltstjansk wil.

Zo’n lijntje onderhouden valt niet mee. In mijn volgende stukje een reportage over de zeer vindingrijke onderhoudsploeg en een interview met de directeur, die ook verantwoordelijk is voor het badhuis.

Voor deel 2 klikt u hier.