Gevonden onderwerpen - 5

Gratis af te halen via onderstaande links
------------

Waar komt Majaovski het beste uit? (Foto van de site arzamas-academy.)

Waar komt Majaovski het beste uit? (Foto van de site arzamas-academy.)

- Met afstand de mooiste site die ik in 2015 ben tegengekomen is arzamas.academy. Vooral de online cursussen die je er vindt, zijn geweldig. Ze gaan over van alles: Sint-Petersburg aan de vooravond van de Revolutie, de antropologie van de kommoenalka, de Russische avantgarde, de Russische literatuur van de 20ste eeuw … Links op de pagina steeds een aantal voordrachten van ongeveer een kwartier, rechts een reeks artikelen over verwante zaken. Link (Russisch).
 

Aleksej Platonov, Moskoviet, brengt een paar dagen door in de provincie, “op zoek naar zichzelf”, en schrijft, fotografeert en filmt daarover. Vooral de korte filmpjes zijn aardig, al stemmen de meeste niet erg vrolijk. Aleksej is een dromer. “Zoals altijd was er een kort moment waarop alles mogelijk was.” Link (Russisch). 
 

Studebaker. Moskou, 1947

Studebaker. Moskou, 1947

Onderdeel van de Amerikaanse land Lease-Lease-hulp aan de USSR ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waren de befaamde Studebakers. Veel van die vrachtwagens (in Rusland liefkozend Studery genoemd) waren ook na 1945 nog te zien in het Russische straatbeeld. Een kleine verzameling foto’s. Link.  

De minst populaire meisjesnaam in Moskou in de 20ste eeuw? Chaja. Agripina deed het ook niet best, Domna evenmin. Werd je als jongetje Solomon, Tagir of Van genoemd, dan kwam je de rest van je leven in Moskou en omstreken ook niet veel naamgenoten tegen. Een lijst met alle jongens- en meisjesnamen uit de vorige eeuw. De populairste zijn het saaist. Link. (Russisch). 
 

In het Science Museum in Londen loopt nog tot begin maart de tentoonstelling Cosmonauts, birth of the spage age. Hier een bespreking: link (Engels).

 

Bankier Andrej Borodin met nog iemand.

Bankier Andrej Borodin met nog iemand.

Hoe vergaat het Russische bankiers nadat hun bank is gecrasht? Een overzichtje. Link (Russisch). 
 

Djatlov Bergpas

Uit de traditionele wintersportgebieden in Europa komen alarmerende berichten over een gebrek aan sneeuw. Hier een alternatief: een tocht naar de Djatlov Bergpas, waar in 1959 negen jonge Russen en Russinnen onder nog altijd niet opgehelderde omstandigheden de dood vonden. In februari kunt u nog mee. Link (Russisch).
 

In de zomer van 1947 vertelt een zekere S.I. Popovitsj zes anti-Sovjetmoppen aan een zekere P.M. Gelman, die ze op zijn beurt doorvertelt aan drie spoorwegmedewerkers. Een jaar levert dat beide grappenmakers tien jaar kamp op. In 1954 doen de twee een verzoek tot vervroegde vrijlating. Het document – mét de zes noodlottige moppen - waarin dat verzoek wordt afgewezen:  link (Russisch).