Zenit versus Dinamo Moskou: Lev Jasjin en een geestelijk Tsjernobyl

(Eerste publicatie:  18-11-2008)

De Russische sportkranten komen woorden te kort in hun verontwaardiging over een spandoek, dat zondag twee minuten te zien was tijdens de wedstrijd Zenit-Dinamo Moskou. Het was inderdaad weinig verheffend: Jullie Jasjin is gecrepeerd, Dinamo zal creperen! Bij de wereldberoemde doelman Jasjin werd een been geamputeerd, na lange tijd overleed hij uiteindelijk aan de complicaties.

jasjin.jpg

Sovetski Sport, die Jasjins weduwe aan het woord liet (“Ik was met stomheid geslagen”), plaatste een geretoucheerde foto van het spandoek:

Sport Ekspress zorgde voor wat meer context. In de jaren tachtig was tien procent van het publiek aan de wilde kant, schrijft de krant. Daar stond een middenklasse van supporters (volwassen kerels, hun vrouwen en kinderen) tegenover. Die middenklasse is uit het stadion verdwenen. “Voetbal is een sport geworden voor figuren die het contact met deze tijd hebben verloren, voor aan hun lot overgelaten schooluitvallers”. De krant denkt met weemoed aan een Moskouse actie van vroeger: “Neem je mama naar het voetbal”.

Sport Ekspress: “Helaas, de middenklasse is in het stadion vrijwel tot nul gereduceerd. En op de tribunes heerst nu de atmosfeer van een geestelijk Tsjernobyl”.