Poetin: liever The Beatles dan ABBA

(Eerste publicatie:  15-2-2009)

440125452_6a4a8063d8.jpg

Vier ABBA-dubbelgangers op een privé-feestje van Poetin? Het moest maar eens afgelopen zijn met die rare berichten en een woordvoerder van de premier stuurde een brief naar de The Times in Londen:

Sir, I am sorry to have to disappoint the members of the Abba tribute band, Björn Again, who seem to believe that they performed for the Russian Prime Minister at Lake Valdai on the evening of Jan 22.

I don’t know who their audience consisted of, but Vladimir Putin was not one of them. He was actually working in his office that Thursday evening, meeting members of the Cabinet.

By the way, Mr Putin is more of a Beatles fan than an Abba one, as you can see if you read an interview by Andrew Lloyd Webber with Mr Putin on our website: premier.gov.ru/eng/events/1645.html. [Linkje werkt niet meer.]

Dmitry Peskov

Spokesman to the Russian
Prime Minister

De ABBA-imitatieband Björn Again bracht het bericht zelf de wereld in. Voor een honorarium van 20.000 Engelse ponden reisden ze af naar Moskou. Daar volgde een lange busreis, waarna werd opgetreden voor een klein gezelschap. Manager Rod Stephen wist het zeker: Vladimir Poetin bevond zich onder het publiek. En ook Aileen McLaughlin (dubbelganger van Agnetha, de blonde) had hem gezien: “Het was heel duidelijk waar Poetin zat”. Na afloop werd de band uit de buurt gehouden van het groepje feestgangers, dat buiten vuurwerk afstak.

Is Björn Again werkelijk in Rusland geweest? Ik denk het wel. Was Poetin onder het publiek? Ik denk het niet. Die toevoeging aan het verhaal zal een (geslaagde) publiciteitstunt zijn. Verder is zo’n exclusief optreden voor een groep rijke Russen niets bijzonders. Grote acts, Russische en buitenlandse, worden daar regelmatig voor uitgenodigd en ook vorstelijk voor betaald. Een klein detail maakt het verhaal over een Russisch concert van Björn Again geloofwaardig: het vuurwerk dat kennelijk werd afgestoken. Dat gebeurt wel vaker op Russische feestjes, buiten de deur van een restaurant bijvoorbeeld, waar stevig is getafeld. Zo’n detail verzin je niet als je niets van Rusland afweet. Ook al ben je als manager nog zo goed in publiciteitstunts.

Op de site van Björn Again staat trouwens, een beetje flauw: Where was Björn Again on the night of the 22nd and who was in the audience? Top Secret!

bjorn2.jpg