Zenit-aanvaller Bystrov, Gollem en een speelgoedvarken

Eerste publicatie: 6-9-2009)

Wat hebben bovenstaand speelgoedvarkentje en onderstaande beeltenis van Gollem uit Lord of the Rings met elkaar gemeen? Beide zijn afkomstig van Zenit-supporters en gericht aan het adres van rechtsbuiten Vladimir Bystrov.

Bystrov verruilde in 2005 FC Zenit voor Spartak Moskou en promoveerde zichzelf daarmee in één klap tot meest gehate figuur in Sint-Petersburg en omstreken. De supporters lieten met het Gollem-spandoek weten wat ze van hem dachten. Tussen zijn vingers houdt Bystrov/Gollem in plaats van de ring het Spartak-logo. “Was hij wel een mens?”, staat er onder.

Eind vorige maand verruilde Bystrov Spartak weer voor FC Zenit …

Tja, wat moet je dan, als Zenit-supporter. De eerste wedstrijd van de teruggekeerde ‘verrader’ was uit tegen Chimki. De meegereisde supporters lieten weten dat hij niet welkom was. “Goals van Bystrov tellen niet!”, was nog het vriendelijkste spandoek. “Bystrov – varken!” werd er gescandeerd, een verwijzing naar de bijnaam van Spartak: Vlees. Waarmee meteen ook de achtergrond van het speelgoedvarkentje is uitgelegd.

En toen moest Bystrov nog naar Sint-Petersburg voor de wedstrijd van het Russisch elftal tegen Liechtenstein ... “Bystrov aangevallen door Zenit-supporters”, meldden Westerse media. Nou, dat viel wel mee, maar vriendelijk was de begroeting op het station van Petersburg allerminst:


Met spanning wachtte ik de wedstrijd van gisteren af. Wat zou er op de tribunes gebeuren, zodra Bystrov in het shirtje van Rusland de bal kreeg? Er gebeurde helemaal niets! Wat natuurlijk alleen maar is toe te juichen, maar een anti-climax was het wel. Nou ja, de eerste thuiswedstrijd van Bystrov in het Zenit-shirt komt er nog aan, op 13 september tegen Rostov.