Een creatieve dialoog met de Russische verkeerspolitie. En Miss Vooronderzoek 2010

(Eerste publicatie: 3-4-2010)

Er doen momenteel zoveel filmpjes de ronde over de ongezellige sfeer op de Russische autowegen, ik dacht: ik laat eens wat anders zien. Deze dialoog bijvoorbeeld, tussen een agent van de afdeling snelheidscontrole en een chauffeur die moet stoppen. Een en ander speelt zich af op een weg met eenrichtingsverkeer in de buurt van Jekaterinburg.

De aangehouden chauffeur neemt meteen het initiatief, wijst op de politie-auto en eist dat de agent onmiddellijk proces verbaal opmaakt tegen zijn collega-agent achter het stuur. Hoezo? Omdat de politie-auto duidelijk tegen het verkeer is ingereden! “En ik blijf hier staan totdat u proces-verbaal hebt opgemaakt! Bel uw chef, dit is een conflictsituatie! Waarom mag u de regels overtreden en anderen niet?” Dat gaat zo nog even door, totdat de aangehouden chauffeur er genoeg van heeft: “Nou goed, omdat het de eerste keer is, laat ik u gaan.” De laatste tien seconden van het filmpje zijn hartverwarmend.

Om de stemming erin te houden, verplaatsen we ons nu naar de republiek Basjkirië. Daar treffen we op de site van het justitieel apparaat de winnaressen aan van de verkiezing “Miss Vooronderzoek – Lente 2010”. (Het linkje verwijst inmiddels naar een andere site, de dames zijn dezelfde.)

Er waren 45 deelneemsters die samen 32 afdelingen uit het hele land vertegenwoordigden. Leid ik uit de titel af dat er elk jaar zo'n verkiezing  zo’n verkiezing wordt gehouden? Of misschien zelfs elk jaargetijde? Waar haal je dan telkens nieuwe deelneemsters vandaan, vraag ik me af. Tenzij je natuurlijk – ik moet dit voorzichtig formuleren – de lat niet al te hoog legt.

Tenslotte een raadseltje. Wat gebeurt er nou toch op dit kruispunt, bij de botsing op 0.55? Nee, niet eerst naar de oplossing kijken onder het filmpje! Die dekt u eerst maar even af met uw hand of zo.

 

De twee auto’s zitten aan elkaar vast met een trekkabel…