De hogesnelheidstrein Moskou - Petersburg en de boemeltjes van Tver en Bologova

(Eerste publicatie: 20-3-2010)

Het zijn verschillende planeten: Moskou en Sint-Petersburg en de rest van Rusland. Je kan dat niet beter illustreren dan door eens te kijken naar de gevolgen van de ingebruikname van de Sapsan, de hogesnelheidstrein die je in 3,45 uur van de hoofdstad naar Petersburg brengt en omgekeerd.

 

Voor de Sapsan (Slechtvalk), die sinds eind vorig jaar rijdt, werd geen aparte baan aangelegd. De dorpen en stadjes langs de lijn zitten met de gebakken peren. Lokale boemeltreintjes werden geschrapt, sommige haltes opgeheven. Bij het ontbreken van een goede busdienst (de wegen zijn te slecht), is dat een ramp. Een inwoner van de regio Tver of Bologova die naar elders moet voor school of werk, moet nu met het treintje van vier of vijf uur. Die van zeven uur is geschrapt. Kinderen moeten tot ’s avonds op school blijven. En kon je vroeger redelijk snel en goedkoop met een dagtrein uit Tver naar Moskou of Petersburg komen, sinds december is die trein opgeheven. Je bent nu veroordeeld tot de veel duurdere Sapsan. Kan je dat niet betalen, dan kan het zo maar zijn dat je nu pas rond middernacht arriveert in je dorpje in de buurt van Tver, waar je voorheen eind van de middag al thuis was.

 

Tussen dorpjes is het spoorwegbed vaak het best (soms het enige) begaanbare stukje grond. Die looproute is nu levensgevaarlijk geworden. De schaarse overwegen gaan voor elke Sapsan lange tijd dicht, een ernstig obstakel voor brandweer en ambulance. Voor komende zomer worden lange opstoppingen verwacht, wanneer het verkeer naar de datsja’s op gang komt.

Hier de treinreis vanuit het raam:

 

Boze lokale bewoners hebben de Sapsan al bekogeld met stenen. Er zijn grote sneeuwpoppen op het spoor gezet. Premier Poetin heeft de Spoorwegen 1 miljard roebel toebedeeld, waarmee de camerabewaking langs het spoor kan worden verbeterd. Het aantal Sapsans tussen Moskou en Sint-Petersburg, de centra van rijk Rusland, wordt de komende maanden uitgebreid.