Een flinke faux pas van Orlando Figes

(Eerste publicatie: 27-4-1010)

Terug in Nederland na een kort verblijf in Engeland, ontdek ik dat zich de afgelopen dagen juist in Engeland iets heel bizars heeft afgespeeld. De alom gerespecteerde historicus Orlando Figes (Natasha’s DanceThe Whisperers) blijkt op Amazon.com onder schuilnamen boeken van collega-historici te hebben afgekraakt…

Zo schreef hij in een recensie over Molotov’s Magic Lantern van Rachel Polonsky: “Hard to follow” en “the sort of book that makes you wonder why it was ever published”. Onder een boek van hemzelf schreef hij: “Fascinating”.

Dat is toch een beetje alsof Geert Mak op Bol.com onder een schuilnaam boeken van Annejet van der Zijl en Cees Fasseur de grond in boort en daarnaast zijn eigen De Eeuw van mijn vader de hemel in prijst.

Figes, professor aan het Birkbeck College in London, heeft zich inmiddels uitgeput in excuses en is met ziekteverlof.

Het aardige is nu dat ik Polonsky’s boek, Molotov’s Magic Lantern, sinds een week of twee in huis heb. Op 25 mei wordt de schrijfster naar aanleiding van de verschijning van de Nederlandse vertaling te Amsterdam geïnterviewd door Laura Starink (NRC-Handelsblad). (Spui 25, aanvang 20.00 uur). Het leek me nuttig om het boek tegen die tijd gelezen te hebben.

Ik lees in the Mail Online dat Figes’ domme optreden de verkoopcijfers van Molotov’s Magic Lantern (een literaire geschiedenisreis door Rusland) geen kwaad heeft gedaan. En ik moet zeggen, ik ben ook extra nieuwsgierig geworden. Misschien heeft die Figes wel gelijk.