Mr.Trololo - Eduard Khil. De wonderlijke wegen van een oude hit uit de Sovjetunie.

(Eerste publicatie: 29-5-2010)

 

Eduard Khil (Эдуард Хиль) weet niet wat ‘m overkomt. In 2008 wordt bovenstaande tv-opname uit 1976 op het net gezet. Twee jaar later wordt het opgepikt in het buitenland en binnen een mum van tijd is het een rage.

Het nummer heet Я очень рад, ведь я наконец возвращаюсь домой. (Ik ben erg blij, want eindelijk ga ik terug naar huis). De tekst ging over een Amerikaanse cowboy die over de prairie naar zijn Mary rijdt. Vond de censuur geen goed idee. Uiteindelijk pakte dat prima uit, want mét tekst was het nummer nooit zo populair geworden.

Eduard Khil is op internet inmiddels beter bekend als Mr.Trololo. Op Facebook is een pagina aan hem gewijd. Je kan een oproep tekenen voor een buitenlandse tournee. En je kan een tekst schrijven voor het nummer. Khil – hij woont in Sint-Petersburg - vindt het allemaal prima. Hieronder nodigt hij zijn nieuwe fans uit om een tekst op te sturen. De beste regels worden samengevoegd en over enige tijd zal dan de nieuwe versie via internet gezamenlijk worden uitgevoerd. Op Facebook zijn de eerste inzendingen al te lezen en te zien.

 

Zoals dat gaat bij een internet-rage, verschijnen er tal van filmpjes. Een selectie vindt u hier. Hitler heeft uiteraard ook al gereageerd (benieuwd hoe lang dit filmpje nog te zien is, ik meende dat alle Untergang-variaties van youtube waren verwijderd):

 

Ik vind déze aardig, alleen een beetje kort: