Het comité 'Poetin 60 jaar' en een nieuw loflied van Tolibdzjon Koerbanchanov

(Eerste publicatie: 12-9-2012)

Er zijn dingen in Rusland die je niet serieus moet nemen, omdat negen van de tien Russen dat ook niet doen. Wat niet betekent dat je er geen stukje over kan schrijven. Neem nu het Nationaal comité-60 (zie het logo links), voluit: het Maatschappelijk Nationaal Comité ter Voorbereiding van de Viering van de Zestigste Verjaardag van Ereburger van Sint-Petersburg Poetin V.V.  Die verjaardag is al snel: op 7 oktober.

Het Nationaal comité-60 is het geesteskind van Vladimir Koetsjerenko, mislukt lokaal politicus en notaris. Hier hebt u hem, rechts, in dit filmpje. Kijkt u er niet te lang naar, twintig seconden lijkt me meer dan genoeg:

Mocht u geen Russisch spreken, dan vraagt u zich misschien af wie die man links is met die machtige borst vol onderscheidingen. Wel, dat is de secretaris van het Nationaal comité-60. Het filmpje is van vorig jaar en beide bestuursleden bespreken het plan om op die plek, een heuvel buiten Sint-Petersburg, een beeld van Poetin op te richten. Niet zo maar een beeld, maar dit werk van Zoerab Tsereteli, Poetin in Judopak:

Zoerab Tsereteli

Zoerab Tsereteli

 Het is er - u raadt het al – niet van gekomen.

Ook andere ideeën van genoemd comité lijken tot mislukken gedoemd: een straat in Sint-Petersburg noemen naar Vladimir Poetin, of de dam in de Finse Golf, of een biljet van 10.000 roebel drukken met Poetin op de voorkant en die dam op de achterkant, of anders Poetin tot maarschalk benoemen. Verder stelt het comité voor om trainer Dick Advocaat – vanwege de droeve resultaten van Rusland op het recente EK - het ereburgerschap van Sint-Petersburg te ontnemen.

Koetsjerenko zal gedacht hebben dat hij met het comité zijn politieke carrière nieuw leven kon inblazen. Moeilijker in te schatten vind ik de achterliggende reden van het liedje hieronder. Ene Tolibdzjon Koerbanchanov zingt hier over de “eenvoudige Marija”, die op 7-10-52 Vladimir baarde en daarmee onderdeel werd van de geschiedenis. Tolibdzjon roept “alle patriotten” op om Poetins verjaardag te vieren, “want eerbied voor de leider van het land is eerbied voor moedertje Rusland”.

De straat waar Tolibdzjon aan het begin van het filmpje staat, is trouwens de straat die het comité van Koetsjerenko naar Poetin vernoemd wil zien. De president werd er geboren.

Het is niet het eerste loflied van Tolibdzjon Koerbanchanov. In de aanloop naar de laatste presidentsverkiezingen kwam hij uit de lucht vallen met onderstaande ode aan Poetin, die volgens hem door God was gezonden.

Was dit serieus? Was het een pr-stunt van aanhangers van Poetin? Of juist van tegenstanders van Poetin? Oppositie-blogger Navalny – geen vriend van de president – riep in elk geval op om het filmpje zo veel mogelijk te verspreiden. De niet-Russische achtergrond van de zanger (Koerbanchanov komt uit Tadzjikistan) speelde bij de ontvangst van het lied ook een rol. Een verhelderend (Engelstalig) overzichtje van de commentaren her en der op het net vindt u hier. (De betreffende site is op het moment van schrijven offline, probeert u het eventueel later nog even.)

Ik begreep dat het verjaardagsnummer van Koerbanchanov al zijn derde loflied is op Poetin, wat betekent dat ik er eentje heb gemist. Het zij zo.