Het Poetin-alfabet - een alfabet voor gevorderden.

(Eerste publicatie: 13-8-2012)

tsaar Alexander III Poetin

Woensdag 15 augustus is het honderd dagen geleden dat Vladimir Poetin aan zijn derde termijn als president van Rusland begon. Een logische aanleiding om terug te blikken, zoals onder meer gebeurt op het Nederlandstalige Poetinblog. [linkje werkt niet meer]

Zelf stuitte ik op een iets oppervlakkigere terugblik, die ook verder teruggaat dan de afgelopen honderd dagen: het Poetin-alfabet. Duidelijk niet afkomstig van een aanhanger van de president, het is een leesplankje van ellende.

vliegramp Jaroslavl ijshockeyteam
verkiezingen Rusland bussen stemmen

Aardig aan het alfabet is, dat u het kunt gebruiken als test. Hebt u de ontwikkelingen in Rusland een beetje gevolgd, de afgelopen jaren? Kunt alle woorden thuisbrengen, de verwijzingen begrijpen? Het complete alfabet (87 woorden) vindt u hier, laten we zeggen dat een score van 60 een voldoende oplevert. (Zelf greep ik acht keer mis.)

Onaangenaam is trouwens de O van Olympiade. Daar staan drie sporters die goud hebben gewonnen op de Spelen in Londen. Ze vertegenwoordigen Rusland, maar zijn duidelijk van Kaukasische komaf. Veel Russen vinden dat maar moeilijk te pruimen.

Olympische Spelen gouden medaille Rusland Londen

Mijn favorieten zijn de L van Legitimiteit (tel de percentages van de uitgebrachte stemmen even bij elkaar op) en de D van Doechovnost (geestelijke waarden). Dat is van een recente datum, het filmpje - zie onderaan - vloog het web over. (Het venijn zit in in de staart.)

verkiezingen fraude Rusland Poetin
Russisch-Orthodoxe kerk Valaam Poetin