Dubbele wc-potten in Sotsji - geen enkele wc-pot in de psychiatrische inrichting van Aleksandrovsk

854163_original.jpg

U hebt ze misschien wel gezien, die grappige foto’s die sinds een dag of wat de ronde doen: van die wc in Sotsji met twee wc-potten naast elkaar.

Ze hadden die dubbele wc-pot maar beter cadeau kunnen doen aan de psychiatrische inrichting in het dorp Aleksandrovsk in de provincie Irkoetsk. In het ‘damestoilet’ daar hebben ze geen enkele wc-pot. De patiëntes moeten hun behoefte doen in een emmer.

Misschien goed om dat even in het achterhoofd te houden, wanneer de komende weken al die glimmende plaatjes en praatjes uit Sotsji over u en mij worden uitgestrooid.

irkutskiy_ombudsmen_prodolzhaet_nastaivat_na_zakrytii_psihiatricheskoy_bolnitsy_v_aleksandrovskom_tsentrale_thumb_fed_photo (1).JPG

De lokale ombudsman voor de mensenrechten, voor wie volgens de wet geen deur gesloten mag blijven, had de grootste moeite om de inrichting binnen te komen. Het personeel – 200 man sterk – vreest voor sluiting. Voor de lokale economie zou dat een grote klap zijn.

Hieronder het verhaal van de ombudsman, Valeri Loekin. De emmers komen voorbij vanaf 2.02. Ik heb geen zin om het allemaal te vertalen. (En leest u ook mijn stuk van gisteren nog even door, over de falende Russische overheid die haar eigen graf graaft.)

En toevallig stuitte ik net vandaag op onderstaand liedje. Heel toepasselijk. De tekst verschijnt in beeld. Pakt u zelf een woordenboek, al spreken de beelden voor zich.