De onuitroeibaarheid van de regenboog! Sympathiek (en minder sympathiek) protest tegen de Russische anti-homowet.

6103454213_5b4ce90dcd_o.jpg

Dat vind ik nou een leuke vorm van protest. De onuitroeibaarheid van de regenboog!

Er wordt gewerkt aan een App die je waarschuwt wanneer er bij jouw in de buurt een regenboog zit aan te komen. Hoe dat meteorologisch precies zit, weet ik niet (vraagt u dat aan de meteorologen die aan het project meewerken), maar u kunt een foto maken van de regenboog, deze oploaden naar een database en verspreiden via de sociale media.

De App heet Raduga (Russisch voor regenboog). Hij wordt dit voorjaar gelanceerd en moet worden uitgerold over heel Rusland, waar de regenboog het zwaar heeft, de laatste tijd. Regenbogen spotten en delen, laten zien dat de ‘raduga’ onuitwisbaar is en de natuur sterker dan de politiek.

De App is een idee van het ontwerperscollectief Pink Pony Express. U kunt hier een steentje bijdragen aan het project. En ze zitten ook op Facebook

Komen we bij en andere vorm van protest. Ik doe moeite om ook dat sympathiek te vinden, maar dat lukt me niet zo erg. In een stadion in Stockholm zingen tweeduizend mensen (“van alle kleuren van de regenboog”), met veel regenboogvlagvertoon, het Russische volkslied.

Dit alles onder het mom van ‘Live an let love’ en bedoeld om de LGTB-gemeenschap in Rusland een hart onder de riem te steken. Of dat laatste wordt bereikt, kan ik moeilijk beoordelen, maar ik zit hier met gekromde tenen naar te kijken.

Straalt dit niet de hooghartigheid uit waar Russen zo de pest aan hebben, wanneer wij in het Westen weer eens gaan uitleggen wat er allemaal mis is in hun land? Hoe zouden wij het vinden, wanneer Russen ons (terecht of niet) een moreel lesje willen leren en daarbij het Wilhelmus gaan staan zingen?

Het is niet bedoeld als moreel lesje? Zo komt het wel over op mij en ik vermoed ook op de meeste Russen.