Gevonden onderwerpen - 1


Gratis af te halen via onderstaande links
------------------------

- Een kleine serie foto's van keukens in kommoenalka's in Sint-Petersburg. U vindt ze alle in het Peterburgs Fotografisch Tijdschrift.
 

Leninstraten toponomie Rusland

- Hoeveel Leninstraten zijn er in Rusland? En hoe lang zijn die bij elkaar? Het zijn er 5.167 en leg je ze achter elkaar dan kom je tot 8.631,5 km, wat neerkomt op de afstand van Tver tot Chabarovsk. Ook aardig om te weten: alle Oktoberstraten bij elkaar zijn duizend keer zo lang als de hoogte van de Elbroes.

De allerpopulairste, of in elk geval: de meest voorkomende, straatnaam is Sovetskaja, maar die straten leggen het in gezamenlijke lengte duidelijk af tegen die van Lenin. En hoeveel Poetin-, hoeveel Poesjkin- en hoeveel Eerste Meistraten zijn er? U vindt het hier.
 

- Ik kwam een Russische uitdrukking tegen die ik nog niet kende – altijd leuk, zeker als er een stad in voorkomt waar ik geruime tijd mocht verblijven: бомбить Воронеж / Voronezj bombarderen. Het betekent zoveel als: maatregelen nemen die meer schade opleveren voor degene die ze neemt dan voor degene tegen wie ze gericht zijn. De herkomst: Na de oorlog tegen Georgië zei een gemeenteraadslid uit Voronezj: “Het bedrag dat we aan Zuid-Ossetië geven is drie keer zo hoog als wat de hele provincie Voronezj krijgt in drie jaar. Dan kan je beter Voronezj bombarderen, dan kunnen we tenminste normale wegen aanleggen.” Hier een voorbeeldje uit de praktijk. (Van het gebruik van die uitdrukking, niet van het bombarderen.)
 

"Russia is a wonderful place to be a photographer." Fotograaf James Hill over zijn werk in Rusland:


- Na de Tweede Wereldoorlog werd ten koste van veel mensenlevens en kapitaal een vergeefse poging gedaan om een spoorlijn aan te leggen die Europees Rusland moest verbinden met de delta van de Jenisej. Er zijn nog veel sporen van over en ik zou er graag eens een kijkje nemen. Een artikel (in het Russisch) met veel foto's vindt u hier.

  

premier Rutte president Poetin

- Hebt u een afspraak met president Poetin, komt u dan gerust een uurtje na het vastgestelde tijdstip. En neem iets te lezen mee. De kans dat de Russische president op tijd komt, is bijzonder klein. Een overzichtje van hoogwaardigheidsbekleders die Poetin op zich heeft laten wachten. Plus de tijd die verstreek tot hij uiteindelijk kwam opdagen. Koningin Elizabeth kwam er met 12 minuten nog genadig vanaf. De paus (een uur), premier Rutte (twee uur), John Kerry (drie uur), Angela Merkel (vier uur en een kwartier) kwamen er minder genadig vanaf. Maar het kan nog erger. Hier de lijst.
 

etalages Rusland Polen

Van de Amerikaanse fotograaf David Hlynsky is het boek Window-Shopping Through the Iron Curtain. Het bevat 170 foto’s van etalages in onder meer Rusland, Bulgarije, Poelen en Oost-German, uit de tijd van Warschau Pact en IJzeren Gordijn. Hier een voorproefje.


Houdt u van voetbal en leest u Russisch? Hier een interview met 'bondscoach Fabio Capello' na de wedstrijd Rusland-Oostenrijk (0-1):