Russische les met vlotte tekenfilmpjes. En bliepjes. Bliep-ня какая-та.

Na onze vorige Russische les met voor ieder wat wils, dit keer een taalkundige oefening voor de gevorderden onder ons. Met meteen maar het huiswerk voor de volgende keer: schrijf  van de filmpjes 1 en 3 (zie hieronder) de tekst uit en leer deze uit uw hoofd. (Filmpjes 2 en 4 zijn varianten – die schenk ik u.)  Op de volgende les declameert u beide teksten. Uit het hoofd, uiteraard

Mocht u niet zo goed tegen onwelvoeglijk taalgebruik kunnen en bepaalde woorden liever niet in de mond nemen, dan mag u, voor deze ene keer, een bliepje gebruiken. Dat levert dan op, bijvoorbeeld: bliep-дец, bliep-ня какая-та, ни-bliep-я, зае-bliep en bliep знает его. Bij het uitspreken van deze bliepvarianten dient u wel de juiste snelheid en intonatie aan te houden.

De werkjes hieronder zijn afkomstig van het tekenfilmbedrijf TO420, waar u bij aankoop van 90 minuten tekenfilm een betonmortelwagen cadeau krijgt. Voor uw huiswerk krijgt u ruim een week de tijd, want uw docent gaat er even tussenuit.

Aan de slag!

FILMPJE 1:

FILMPJE 2 (variant):

FILMPJE 3!

FILMPJE 4 (variant):

Hebt u uw huiswerk gedaan, dan mag u onderstaand bonusfilmpje in kleur bekijken. Dat liet ik al eens eerder zien, maar ik kan het zo gauw niet terugvinden. Dit filmpje is al voorzien van bliepjes.