Zenit voor lege tribunes. En Spartak Moskou dan?

(Eerste publicatie: 10-4-2009)

1607e81e02a3.jpg

Ik houd de Russische voetbalbond de komende dagen scherp in de gaten. Want: gelijke monniken, gelijke kappen.

Wat is er aan de hand? Vorig seizoen was er tijdens de wedstrijd Zenit – Dinamo Moskou heel even een spandoek te zien met de weinig fijnzinnige tekst: Jullie Jasjin is gecrepeerd, Dinamo zal creperen!  Ik schreef er hier over. Heel Rusland in rep en roer en als straf moest Zenit de eerstvolgende thuiswedstrijd zonder publiek spelen. Dat was de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen Satoern. Wij lieten ons niet van de wijs brengen en wonnen met 2-1.

Nu werd afgelopen weekeinde de wedstrijd Spartak Moskou – Spartak Naltsjik gespeeld. Naltsjik is de hoofdstad van de deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Supporters van de thuisclub hielden deze tekst omhoog:

banner1.jpg

Voor wie het Russisch niet machtig is: de letters vormen samen het woord schapenneukers.

Spartak Moskou heeft zijn excuses al aangeboden, maar Spartak Naltsjik eist sancties. En nu ben ik heel benieuwd. Een wedstrijdje zonder thuispubliek lijkt me wel het minste, niet? Wagt ik al zei: gelijke monniken, gelijke kappen.

Bij die wedstrijd-zonder-publiek tussen Zenit en Satoern werd trouwens nog – ik kan ook niet helpen dat het komisch klinkt – een minuut stilte in acht genomen. Dit ter nagedachtenis aan de overleden Vladimir Koetsjmi, hoofdredacteur van Sport Ekspress.

Update: de Russische bond heeft Spartak Moskou veroordeeld tot een boete van 500.000 roebel ...