Metallica test het nieuwe stadion van Zenit

(Eerste publicatie:  27-4-2009)

Gazprom_SPb.jpg

Hebt u ooit die mooie beelden gezien uit de jaren dertig van het nieuwe, bijna opgeleverde stadion van Feyenoord? Werklozen (daar had je er toen veel van) werden de tribunes opgedirigeerd om daar vak voor vak te dansen, te springen en te juichen. Kijken of de constructie het wel hield.

Voor het nieuwe stadion van Zenit in Sint-Petersburg staat de heavy-metall groep Metallica geprogrammeerd.

Dit moderne muziekensemble uit Amerika trad al eerder op in Sint-Petersburg. In een verslag van toen lezen we: “Het concertgebouw was omsingeld door politiekordons, brandweerwagens en ambulances”. Nou, dat heeft wel iets van een voetbalwedstrijd, dus is de keus voor Metallica zo gek nog niet.

Maar gaat dat concert ooit plaatsvinden? Volgend jaar moet het gebeuren. Is het stadion dan wel klaar? Er wordt gebouwd, directeur Michail Leontjev van het bouwbedrijf verzekert dat alles op schema ligt, maar voegt daar wel aan toe dat alles afhangt van de financiering: “Komt het geld op tijd, dan is het stadion er ook op tijd.” Zulke woorden wekken geen vertrouwen.

Op aandringen van gouverneur Valentina Matvijenko heeft het bedrijf de webcam bij de bouwput weer aangezet, zodat heel Sint-Petersburg de bouw kan volgen. Wij kijken hier mee.

Update, januari 2014: We zijn een kleine vijf jaar verder en het stadion is nog steeds niet voltooid. Of en waar Metallica in 2009 in Sint-Petersburg heeft opgetreden, weet ik niet. De webcam hierboven doet het niet meer.