Bij een parade op het Rode Plein is een paraplu nooit nodig

(Eerste publicatie op 30 -4-2009)

68999181.jpg

Graaft u even in uw geheugen: kunt u zich een parade op 9 mei op het Rode Plein herinneren in de regen? Nee, dat kunt u niet, en dat is geen toeval. Ook dit jaar worden weer vliegtuigen de lucht ingestuurd, indien zich op Overwinningsdag wolken samenpakken boven Moskou. De wolken worden met chemicaliën bewerkt en laten dan hun natte lading los ver voor ze het centrum kunnen bereiken.

Vroeger werd daar geheimzinnig over gedaan, tegenwoordig in het geheel niet. Zo weten we nu uit tal van artikelen  dat op het vliegveld Tsjkalovski vanaf 7 mei vliegtuigen (type An-12 en An-26) klaar staan voor het geval dat. Eerst stijgt een ‘vliegtuig- meteolaboratorium’ (самолет-метеолаборатория) op en dan, met tussenpozen van 10 minuten, vier andere toestellen. In totaal kunnen twaalf vliegtuigen worden ingezet. Zij beginnen hun heilzame werk op 100 kilometer van de hoofdstad. Kosten: 38 miljoen roebel (70 procent gaat op aan het transport, 15 procent aan chemicaliën, 15 procent gaat naar de uitvoerder).

3511.jpg

Verder is het tegen deze achtergrond misschien nog aardig om te vermelden dat in Moskou vandaag het ‘fontein-seizoen’ is geopend. De fonteinen in de stad spuiten na een winterpauze weer vrolijk water.

Overigens kwam ik op het weblog van Olaf Koens deze geweldige foto tegen. Je bent een boodschapje aan het doen, draait je om en er rolt een ballistic missile voorbij. Dit in het kader van de oefeningen voor 9 mei.

3483425619_f7de1248d4.jpg