Chelsea-doelman Petr Cech en het Russische leger

(Eerste publicatie:  3-5-2009)

Petr_Čech_1.jpg

Altijd als ik Chelsea-doelman Petr Cech zag, kreeg ik een licht unheimisch gevoel. Nog steeds eigenlijk, maar ik weet nu waar dat vandaan komt. Kijk even naar de foto hierboven.

En kijk dan even hier, een foto genomen in het centrum van Moskou tijdens de oefeningen voor de parade van 9 mei:

068.jpg

Die helm! Wat Petr op zijn hoofd heeft, is gewoon een helm uit het Russische leger waar ze die gekke koptelefoons vanaf hebben gehaald.

Geen twijfel mogelijk. En niet zo vreemd ook, natuurlijk. Petr komt uit Tsjechië en jarenlang speelde Rusland daar de baas, met een legerbasis hier en een legerbasis daar. En iedereen weet: voor een fles drank ruilen Russische soldaten alles! Bij de familie Cech op zolder lag gewoon nog zo’n helm, en toen Petr na zijn zware hoofdblessure (opgelopen tegen Reading, beelden makkelijk te vinden op youtube), extra hoofdbescherming wilde, kwam dat ding opeens goed van pas.

En let ook nog even op die reclame, die witte letter op dat blauwe vlak, links achter het glazen dak. Samsung! En wat staat er op de keeperstrui van onze Petr? Samsung! En dat is natuurlijk geen toeval. Je moet in deze wereld de verbanden ruim durven zien.