Arsjavin: voetballer in Rusland en Engeland, postduif in Nederland

(Eerste publicatie: 20-2-2009)

arsjavin082 (1).jpg

Even iets heel anders.

Blijkt er in Nederland – en ver daarbuiten – een postduif rond te vliegen met de naam Arsjavin! Ik geef betrekkelijk weinig om postduiven, maar dit vind ik toch wel leuk.

Een Nederlandse duif vernoemd naar mijn favoriete Russische voetballer. De trotse eigenaar is Jos Goessen uit Gronsveld. Op asduivenparade.nl (“wekelijks reportages over asduiven”) staat een stukje over Jos en zijn duif en meteen in de eerste regel staat daar over Arsjavin: De goej komt uit de goej!

Ik kan het niet helpen, en neemt u me vooral niet kwalijk, maar ik moest erg lachen. Goej is in het Russisch een nogal populair scheldwoord dat in talloze, zeer vindingrijke combinaties wordt gebruikt. Zou de auteur van het duivenstukje dat weten? Vast niet. In zuidelijk Nederland zal het zoiets betekenen als: al het goede komt van het goede. Uit de rest van het stukje blijkt in elk geval dat Arsjavins voorgeslacht er mag wezen. Hij stamt af van onder meer Argenton, Pindaduivin en het St.Diziertje van Eddy Bouchums. Dan weet de kenner genoeg.

Het zal nog wel even duren, voordat ik bij elke duif die voorbij vliegt niet meer denk: hup Arsjavin!

005sgyda.jpg