Een gratis opera van Tsjajkovski aan de Finse Golf

(Eerste publicatie: 30-8-2010)

Mijn eerste dag ik Sint-Petersburg kreeg nog een onverwacht slot: een gratis opera van Tsjajkovski in de open avondlucht aan de Finse Golf. Op het toneel, tegen de achtergrond van een paar enorme cruiseschepen, stonden het Groot Symfonie Orkest van Sint-Petersburg en het koor van het Mariinski, onder leiding van Pavel Boebelnikov. Ze brachten voor ons Iolanta.

Ik ben geen operakenner, het redelijk talrijke publiek oogde zeer tevreden. Ik had wel een beetje te doen met de solisten. Ze zongen met flinke wind tegen, keken over het publiek heen uit op een wanstaltig hotel en kregen van dat hotel hun eigen geluid ongeveer een seconde later retour.

Ik kende de omgeving redelijk. Ik verbleef weleens in het hotel (voorheen Pribaltiiskaja, nu Park Inn geheten) en iets verderop zat ik een paar zomerse weken in een studentenflat. Een prachtige locatie, aan het water, maar morsig. Sovjetflats (onverwoestbare bouwvallen), afgewisseld met stevige nieuwbouw en onbestemde horeca. En daartussen zong het Mariinski koor over Iolanta. Het geluid was prima, het volume dik in orde. Aan de randen van het publiek was een huilend kind of een telefoon geen enkel probleem. Het maakte de sfeer extra ontspannen. En tweehonderd meter verderop, leunend in de zon tegen de muur van het hotel, kon je nog heel plezierig meegenieten.