De zes Russische boeken van literair criticus Andrej Nemzer

(Eerste publicatie: 6-2-2001)

Af en toe heb je iemand nodig die je de weg wijst. Voor mij is Andrej Nemzer zo iemand. Andrej Nemzer schrijft over Russische literatuur. Eind vorig jaar gaf hij een overzichtje van wat er in 2010 volgens hem aan waardevolle, Russischtalige boeken was verschenen. Zo werd ik gewezen op de in Amerika woonachtige Elena Katishonok, met twee titels in het lijstje van Nemzer vertegewoordigd. Beide boeken schafte ik onlangs aan in Sint-Petersburg. Het eerste (Жили-были старик со старухой) heb ik inmiddels voor driekwart uit en ik neem diep mijn hoed af voor Elena Katishonok. En in gedachten schud ik Andrej Nemzer dankbaar de hand.

Vóór mijn reis naar Sint-Petersburg selecteerde ik een aantal boeken uit het lijstje van Nemzer. Ik vond ze niet allemaal, maar kwam terug met:

1. Елена Катишонок - Жили-были старик со старухой

2. Елена Катишонок - Против часовой стрелки

3. Всеволод Бенигсен – Раяд

4. Ольга Славникова - Легкая Голова

5. Алексей Слаповский - Поход на Кремль

6. Валерий Сажин - Сила судьбы

Over deze zes boeken zal ik de komende weken mijn licht laten schijnen. De komende weken? De komende maanden, vrees ik. (Waarom krijgt een mens niet gewoon betaald voor het lezen van mooie boeken?) De Zes van Nemzer hebben twee andere titels die al een tijdje nadrukkelijk om aandacht vragen, even naar de achtergrond verdrongen: Павел Басински - Лев Толстой, бегство из рая en Павел Кочергин - Крещенные Крестами. Maar ook over die boeken hoop ik nog te berichten.

Elena Katishonok woont in Boston. Mij is nog niet duidelijk waarom er zo kort na elkaar meteen twee boeken van haar in Rusland zijn verschenen. Dat ga ik uitzoeken.

Het overzicht van Andrej Nemzer van 2010 vindt u hier.