Overwinningsmars - Sjachverdijevs eerbetoon aan de veteranen van 9 mei

(Eerste publicatie: 10-6-2011)

Kan je in Rusland een film-met-een-knipoog maken over 9 mei? De heilige Den Pobedy, de Dag van de Overwinning? Tofik Sjachverdijev deed het en kreeg er in 2000 een Nika voor. De film heet Marsj Pobedy - Overwinningsmars.

Sjachverdijev volgt een groep veteranen die oefenen voor de grote parade op het Rode Plein. Nee, eigenlijk is de film niet met een knipoog gemaakt, maar gewoon met liefde, zonder de pathos die de meeste herdenkingen van de oorlog in Rusland zo moeilijk verteerbaar maakt. Een diepe buiging voor Sjachverdijev en een nog veel diepere buiging voor zijn ‘acteurs’.

De film duurt 37 minuten, bekijk op z’n minst het fragment van 14.15 tot 17.45.

Helaas, helaas, de complete film is niet meer met een hier bruikbare code te plaatsen. Alleen onderstaande vijf minuten kwam ik nog tegen. Googel zelf weedfTop Тофик Шахвердиев Марш Победы en dan krijgt u de film elders gewoon voorgeschoteld.