Terek Grozny - Krylja Sovetov: samenvatting van een verkochte wedstrijd

(Eerste publicatie:  17-6-2009)

img.jpeg

Stond er nog een rekening open? Het heeft er alle schijn van.

Op de laatste speeldag van vorig seizoen had Krylja Sovetov uit Samara een zege nodig om zich te plaatsen voor Europees voetbal. De tegenstander in de laatste (thuis)wedstrijd was Terek Grozny. Uitslag: 4-3, en meteen na afloop doken de geruchten op. Iedereen op het veld leek wel erg tevreden met dat resultaat.

Afgelopen weekend – een nieuw seizoen - werd Terek Grozny – Krylja Sovetov gespeeld. Uitslag: 3-2. En opnieuw zoemen de geruchten rond als boze wespen.

Ik houd niet zo van Russische complottheorieën. Russen zien in bijna alles een complot. Maar bekijk de samenvatting hieronder, de conclusie lijkt me onvermijdelijk: dit stinkt.

Terek neemt een 2-0, voorsprong. Krylja komt op 2-2, zeven minuten voor tijd wordt het 3-2. Aan de doelpunten is niet eens zo veel te zien, maar let (bij de stand 2-2) op het volgende:

Bijvoorbeeld, na 4.36 minuten: de nummer 11 van Terek (rechts in beeld) mag, met drie verdedigers in de buurt, vrij het strafschopgebied binnenlopen. Daar krijgt hij nog gezelschap van een collega-aanvaller, die ook wordt vrijgelaten. Let vooral op de manier waarop de nummer 11 van Krylja (die in het blauw) komt aangeslenterd …

Op 4.58, na de kort genomen corner: de aanvallers van Terek mogen rustig rond de zestien cirkelen, op zoek naar de beste positie om te schieten.

Op 6.10, na de corner: de verdediger springt wel omhoog, maar niet naar de bal.

Op 7.45 – het wordt nu echt gênant – daar doet de Krylja-verdediger gewoon een stap opzij! En de andere verdedigers, hebben die pap in de benen? Het aantal kansen dat wordt weggegeven is niet te tellen.

De enige die niet is ingelicht, lijkt de Krylja-doelman te zijn. Die verricht een aantal knappe reddingen, maar in de 83ste minuut wordt hij toch gepasseerd: 3-2. En dan zou je zeggen: kom op Krylja, jagen op de gelijkmaker! Dat doen de jongens van Krylja niet. Ze maken geen haast, tikken de bal rond, het lijkt af en toe wel een rondootje op de training. Wat ik al zei: dit stinkt. 

Mijn conclusie: Terek – één van de zwakkere broeders in de Russische competitie – kan elke zege goed gebruiken en had nog wat tegoed van de vrienden uit Samara. O ja, de arbiter hoefde geen enkele gele kaart te trekken. Net als in die laatste wedstrijd van vorig seizoen (!).

Voorzitter Moetko van de voetbalbond heeft een onderzoek aangekondigd.