Het lijk in de kast van Vladimir Poetin - in 1992 werd in Sint-Petersburg zijn ontslag geëist.

(Eerste publicatie: 27-8-2009)

Een van mijn favoriete Russische bloggers is Andrej Malgin, oud-medewerker van onder meer de Literatoernaja Gazeta en ooit lid van de Moskouse stadsdoema. Onder de titel Aantekeningen van een misantroop schrijft hij onder meer over de Sovjet-geschiedenis en over muzikale nostalgie.

Eerder deze week kwam hij met onderstaand artikeltje uit de Megapolis-Ekspress van 8 april 1992, pagina 15:

Hier mijn vertaling. (Ik weet niet wat redkozemelnykh betekent, maar dat is voor het verhaal niet belangrijk). Met Piter wordt Sint-Petersburg bedoeld:

KOLONEL BRENGT PITER TOT BEDELSTAF

Het zoveelste schandaal in Petersburg: een commissie van gedeputeerden, geleid door Marina Salye, heeft het ontslag geëist van de voorzitter van het comité voor buitenlandse betrekkingen van het stadbestuur, Vladimir Poetin.

De voormalig kolonel van de KGB verstrekte, zonder volmacht van de overheid, exportlicenties voor barterdeals met olie, hout, non-ferro en [redkozemelnych] metalen aan dubieuze en obscure firma’s, die vaak aan de vooravond waren opgericht. Daarnaast werden de licenties in de meeste gevallen van tevoren verstrekt – voordat de contracten met de buitenlandse partners waren afgesloten en zonder dat documenten over de aanwezigheid van de goederen waren overlegd. En er werden dumpprijzen gerekend – tweeduizend keer lager dan de bestaande.

De douane liet de goederen echter niet door. De commissie overhandigt het onderzoeksmateriaal aan het Openbaar Ministerie en aan het Russische departement voor personeel, zodat Poetin zich mogelijk zal moeten verantwoorden tegenover de organisatie waar hij ooit kind aan huis was, voor het feit dat de stad door hem 122 miljoen dollar armer is geworden.

Natalija SJOELJAKOVSKAJA.

Blogger Andrej Malgin vraagt of iemand weet hoe het Marina Salye is vergaan, die het onderzoek tegen Poetin leidde. (Hoe het Poetin is vergaan, is bekend). De antwoorden van zijn lezers geef ik hier binnenkort door, mogelijk met de resultaten van een klein eigen onderzoekje.

Trouwens, toen ik voor de zekerheid het woord polkovnik/kolonel opzocht in het woordenboek (ik ben niet zo thuis in rangen en standen), zag ik dat polkovnik nog een tweede betekenis heeft: syfilislijder. Dat wist ik niet.