De mooiste voetgangerstunnels van de USSR vindt u in Rostov aan de Don

(Eerste publicatie: 20-10-2009)

Eergisteren stuurde ik u naar Borovsk om daar de muurschilderingen te gaan bekijken. Vandaag gaan we naar Rostov aan de Don. Dat is even een zit – misschien kunt u maar beter het vliegtuig nemen of de trein – maar dan heb je ook wat.

Rostov aan de Don heeft volgens mij de mooiste voetgangerstunnels van de gehele vroegere Sovjetunie. Eind jaren zeventig werden een aantal tunnels in het centrum opgesierd met taferelen uit het rijke Sovjet-leven. Spelende kinderen bij flats in aanbouw, een geboortekliniek, een eindexamenbal …

De naam van de kunstenaar heb ik nog niet kunnen achterhalen. Is er een tegelfabriek in de buurt van de stad? Wel bestaat al een legende over de versieringen. De baas van de stad, eerste partijsecretaris Bondarenko, zou zo tevreden zijn geweest over de tegels in zijn badkamer, dat hij besloot om ook de tunnels te verfraaien. Of er iets op die badkamertegels stond afgebeeld, en wat voor taferelen dan wel precies, dat vermeldt de historie niet.

Tijdens de perestrojka gingen de Sovjet-beelden – hoe symbolisch! – grotendeels schuil achter talloze kiosken waar druk handel werd gedreven. Als ik de diverse internetbronnen moet geloven, zijn ze inmiddels weer vrijgemaakt en goed zichtbaar en verkeren ze in een redelijke staat. Je mag toch hopen dat zo’n prachtig tijdsbeeld bewaard blijft. In elk geval kwamen de mozaieken vorig jaar in een verkiezing van de "zeven wonderen van Rostov" op de eerste plaats terecht.

Grote afwezige – althans op de foto’s die ik heb kunnen vinden: Lenin.

(Meer foto's hier)