Een vriendelijke chauffeur in Sint-Petersburg

(Eerste publicatie: 15-6-2010)

Aanvankelijk stond onderstaand filmpje zonder enige aanwijzingen en zonder kadertje op het web. Ik heb wel tien keer zitten kijken en begreep niet wat er nou zo bijzonder aan was. Van de commentaren werd ik ook niet veel wijzer:

 

Het werd me pas duidelijk toen bij een van de commentaren een uitvergroot deel van het filmpje werd geplaatst:

Jammer, dat de eigenaar van het filmpje vervolgens de uitleg in een rood vakje erbij heeft gezet en ook nog dat kadertje heeft toegevoegd. Zo verraadt ‘ie meteen de clou. De versie zonder toevoegingen kon ik niet meer vinden. Nou ja, ik laat beide toch maar zien, want aardig blijft het.

Uit de commentaren:

- God, wat lief!
- Dit is Petersburg, mensen. [Inwoners van Petersburg hebben de naam wellevend te zijn]
- Ik moest bijna huilen
- Wat ontroerend =))) Gebeurt dit echt in ons land!!!- Met meer van zulke mensen wordt het leven simpeler.

Zulke commentaren leiden ook tot enige ergernis:

- Ik stel me zo voor, je filmt hoe iemand helpt bij het wisselen van een lekke band, doet er een huilerige muziekje onder en meteen krijgt de helft een aanval. Mensen, komen jullie nu echt zó weinig vriendelijkheid tegen, dat zo’n daad bij jullie zo’n golf aan emoties oproept?