Viktor Stolyarov zingt, Robert Peary zoekt

(Eerste publicatie: 18-6-2012)

Mooi! Er is weer een nieuw lied van Viktor Stolyarov. Hij heeft een eigen site, maar desondanks weet ik niet zo veel van hem. Hoeft ook niet. Hij is bezig met een CD en hij zet – als ik het goed begrijp - elk nummer dat klaar is op youtube. Daar doet hij mij een enorm plezier mee – al is het qua verkooptechniek misschien niet zo slim. Of misschien juist wel in de muziekwereld van tegenwoordig. (De tijd dat ik verkoper was in een platenzaakje – aan de Oudegracht in Utrecht, vlakbij de Bemuurde Weerd – is lang, lang, o al lang voorbij.)

Hieronder de tekst (een gedicht van Aleksej Tsvetkov), daar weer onder nog twee andere nummers van Stolyarov die ik eerder al een keertje plaatste. Het nieuwe nummer gaat over poolreizger Robert Peary, die ooit dacht dat hij de Noordpool had gevonden en nog altijd niet van ophouden weet. Ik hoop dat ik de Noordpool niet uit mijn handen laat glippen, de volgende keer dat ik weer eens in de buurt ben.   

Стихи Алексея Цветкова, музыка и исполненине Виктора Столярова

высоко и страшно в мире
время вертится с трудом
непреклонный роберт пири
ищет полюс подо льдом

подминают нарты мили
пири прется на рожон
век почти как спит в могиле
но маршрут не завершен

мнимый полюс только точка
компас в космос увело
от старанья сын и дочка
эскимосы у него

неподсудна гибель сглазу
быстрым псам она не крюк
сын и дочка вышли сразу
полюс выскользнул из рук

а при жизни было хуже
полыхало как в аду
синий газ в небесной луже
искры бритвами во льду

наги мы и в стужу босы
всей судьбы на полчаса
сослепу как эскимосы
упускаем полюса

все чьи ночи в мире пестром
так арктически черны
полюсам как прах погостам
насовсем обречены

Mijn favoriet. De tekst vindt u hier.

 

Ook mooi. De tekst vindt u hier.