Met KRO's Memories naar Moskou

(Eerste publicatie: 28-12-2008)

Van al mijn opdrachten als tolk was het met afstand de leukste: met een cameraploeg van KRO’s Memories naar Moskou om samen met de Brabander Henk de Rijk op zoek te gaan naar sporen van zijn eerste liefde, het Oekraïense meisje Lisa Bogdanova.

Henk werd in de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland. De zestienjarige Lisa trof hetzelfde lot. De een kwam uit Vught, de ander uit een Oekraïens dorpje. Ze ontmoetten elkaar in Kleve en vonden bij elkaar steun en troost. Totdat plots op een dag Lisa verdwenen was, afgevoerd naar een andere stad.

Wat is er met haar gebeurd, hoe is haar leven gelopen? Henk hoopt in Moskou een antwoord te vinden op die vragen en krijgt daarbij hulp van het tv-programma Zjdi Menja, een soort Memories, maar dan in het Russisch. 

Dappere Henk. In de winter, niet meer zo vlot ter been, voor het eerst in een vliegtuig, naar zo'n vreemd land, voor een reis met een onzeker, misschien wel verdrietig resultaat. Het resultaat van zijn reis is te zien aanstaande maandag, 20.30 uur, Nederland 1.