Russische les: een nieuwe methode, voor beginners én gevorderden.

(Eerste publicatie: 20-8-1010)

Docenten (en studenten) Russisch, opgelet. Ik bied u gratis een nieuwe, revolutionaire lesmethode aan. Een uniek methode, mag ik wel zeggen. De lessen zijn tegelijkertijd geschikt voor de echte beginner (van leesplankniveau) én voor de zeer vergevorderde (de leerling die op de voetbaltribune verbaal zijn mannetje staat).

Het werkt zo: u neemt een native speaker en een elektronisch leesplankje dat kapot is. De native speaker gaat met het plankje aan de slag en moet daarbij luid en duidelijk commentaar geven. De beginneling luistert en kijkt aandachtig mee. Welke letter wordt hier uitgesproken? En welk woord? En wat staat er dan op het plaatje? Ook de vergevorderde luistert aandachtig mee. De letters en de plaatjes kent hij al, hij kan zich concentreren op het commentaar van de native speaker.

Hier een instructiefilmpje:

 

Ik mag mijzelf als vergevorderd omschrijven en voor mij was het een leerzaam filmpje. Deze methode is effectief! Voor de beginner gaat het misschien iets te snel, maar dan moet hij het filmpje een paar keer herhalen. Dan zullen op zijn minst de woorden pravilno en nepravilno blijven hangen: goed en niet goed. Misschien blijft ook het woord bljad hangen. Aan de vergevorderde – of aan de docent(e) - kan hij dan vragen wat dát betekent.