Het sportmuseum in het Moskouse Loezjniki stadion - terug naar de USSR

(Eerste publicatie: 17-9-2011)

Het staat niet op de lijst van Moskouse topattracties en daar zie ik het in de nabije toekomst ook niet op verschijnen, maar ik heb me er toch vermaakt: het sportmuseum in het immense Loezjiniki stadion. U ziet het hier links van Lenin, die een beetje boos staat te wezen. Het stadion was vroeger naar hém vernoemd…

 

Het was even zoeken naar de ingang. Duister halletje in, trappetjes op, aanbellen bij een smalle voordeur, en net toen ik dacht: dit wordt niks vandaag, hoorde ik wat geschuifel en daar deed een vriendelijk dame de deur van het slot. Ja hoor, het museum was hier, en komt u binnen. Over betalen werd niet gesproken, terwijl de website van het museum toch duidelijk 100 roebel noemde voor een kaartje (250 roebel als je buitenlander bent).

Het werd een kleine reis terug in de tijd: een Sovjet-museum, waar de laatste twintig jaar niets was veranderd; een sportmuseum in het belangrijkste stadion van het land, en geen bewegend beeld te zien. Wel rijen vitrines en een boel prachtige trofeeën, bijna alles helaas achter glas, wat fotograferen lastig maakte.

Ik besloot op zoek te gaan naar Nederlandse sporen. Ik vond er twee. Deze speldjes, van een schaatsinterland USSR-Nederland. Er staat geen jaartal op, maar enige research (niet erg diepgravend) leverde op: 1976, Assen (waardoor er dus eigenlijk Nederland-USSR zou moeten staan).

In de allerlaatste vitrine zag ik een molentje en dacht: raak! En inderdaad, met het embleem van de KNVB erop kwam dit onmiskenbaar uit Nederland. Maar wat was de aanleiding voor dit schitterende cadeau? Het Russische kaartje in de vitrine gaf geen uitsluitsel, daar stond (de KNVB moet het de museumdirectie maar niet kwalijk nemen): GESCHENK VAN DE NEDERLANDSE KONINKLIJKE VOETBAL CLUB, MOSKOU 1964. Wat was er in 1964? In elke geval geen interland tussen de twee landen. Wel bestond de voetbalbond van de USSR 40 jaar. Zou er een KNVB-delegatie op het feestje zijn geweest?   

En dan nu een quizvraag: welk land won in 1980 in Moskou het Olympisch hockeytoernooi bij de dames? Nee, dat weet u niet meer. Het was Zimbabwe. Dat zag ik buiten, toen ik een rondje liep om het stadion. Op de zuilen staan alle olympische kampioenen van 1980. Hier geen enkel Nederlands spoor, het zilver van Gerard Nijboer op de marathon was dat jaar onze beste prestatie. Waarbij dient te worden aangetekend dat Nederland geen hockeyteams had afgevaardigd. De dames van Zimbabwe zagen hun kans schoon. 

Bij de winnaars van het goud bij het dameshandbal zag ik de mooiste naam staan die ik tijdens deze reis in Rusland ben tegengekomen: Aldona Nenenene. Waarna ik met een tevreden gevoel de metro opzocht.

Update: NOS-collega Ayolt Kloosterbroer informeerde bij sporthistoricus Jurryt van de Vooren naar de achtergrond van het KNVB-molentje. Het antwoord volgde in een ommezien. Jong Oranje speelde in 1964 enkele oefenwedstrijden in de USSR, het zal toen zijn als cadeautje zijn overhandigd aan de collega's van de Sovjet-voetbalbond. Jurryt stuurde bijgaand kranteknipseltje mee.